Poročilo s 64. rednega zasedanja Škofovske konference BiH

16.7.2015 Banja Luka SŠK

 

Škofovska konferenca Bosne in Hercegovine (BK BiH) je imela svoje 64. redno zasedanje 13. in 14. julija 2015 v Banja Luki. Na zasedanju so bili navzoči vsi člani BK BiH in delegati sosednjih konferenc: Križevski vladika Nikola Kekić s Hrvaške, koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak iz Slovenije, škof Dode Gjergji, upravitelj prizrenski. Gostje so predstavili verske in družbene razmere v svojih Cerkvah. Škofje BiH so ponovno izrazili zahvalo za pomoč prizadetim v poplavah. Škofje BiH so dobro seznanjeni s predlogom za srečanje škofov v deželah jugovzhodne Evrope, da bi dosegli še bolj učinkovito pomoč Cerkvam v deželah, kjer so katoličani maloštevilni.

Apostolski nuncij se je ozrl na obisk papeža Frančiška dne 6 junija 2015 in podčrtal dejstvo, da je mogoče doseči dobre izide, če je dobra volja, tudi na političnem področju. Krajevna Cerkev je dokazala, da lahko preraste samo sebe in doseže oprijemljive sadove. Škofe je seznanil s prvim zasedanjem mešane komisije pooblaščenih za uresničenje temeljnega dogovora med Svetim Sedežem in BiH in dodatnega protokola na temeljnem dogovoru.

Škofje so poslušali poročila svojih delegatov z zasedanj sosednjih škofovskih konferenc in z nekaterih drugih srečanj in prireditev.

Škofje bodo na Kongregacijo za bogoslužje poslali prošnjo za uvrstitev blaženih Drinskih mučenk in blaženega Ivana Merza v liturgični koledar BiH. Predsednika BK in predsednika sveta za liturgijo so škofje zadolžili naj pospešijo tiskanje Kantuala.

Pohvalili so škofijske in župnijske Karitas, ki so se izjemno izkazale ob poplavah in dali priznanje vsem središčem, ki po vseh škofijah vzgajajo in izobražujejo sodelavce Karitas po vseh škofijah.

Pregledali so predlog novega statuta Karitas BK BiH, ki si postavlja za cilj čim boljše usklajevanje škofijskih Karitas in predstavljanje njihovih potreb v inozemstvu in pred državnimi ustanovami, in pohvalili so dosedanje delo delovne skupine. Sprejeli so finančno poročilo Nadzornega sveta Karitas BK BiH za leto 2014.

Ozrli so se na obisk svetega očeta Frančiška od najave njegovega prihoda do uresničevanja njegovih naročil. Zahvalili so se vsem, ki so pripomogli k lepemu poteku in uspehu prireditve, in vsem, ki so se obiska udeležili. Vse člane škofijskih skupnosti spodbujajo k molitvi za mir in za ustvarjanje pogojev, ki bodo vsem državljanom BiH zagotavljali možnost obstanka v svojih domovih.

Vsi škofje so bili povabljeni na slovesnost svetega Bonaventura, glavnega zavetnika katedrale v Banja Luki, ki se slavi 15 julija. Slovesnost je vodil apostolski nuncij v BiH mons. Luigi Pezzuto.

 

msgr. dr. Jurij Bizjak,
koprski škof