Poročilo 91. plenarne seje Slovenske škofovske konference

24.11.2015 Ljubljana Cerkev v Sloveniji, SŠK
Člani in nekdanji člani SŠK ter tuji delegati na 91. plenarni seji SŠK - Foto: Tatjana Splichal/Družina Člani in nekdanji člani SŠK ter tuji delegati na 91. plenarni seji SŠK - Foto: Tatjana Splichal/Družina

V ponedeljek, 23. in v torek, 24. novembra 2015, je v prostorih Nadškofijskega ordinariata v Ljubljani potekala 91. plenarna seja Slovenske škofovske konference (SŠK), ki so se je poleg slovenskih škofov udeležili tudi gostje iz sosednjih škofovskih konferenc. Hrvaško je zastopal škof msgr. Josip Mrzljak, Madžarsko škof msgr. János Székely, Italijo škof msgr. Eugenio Ravignani, Avstrijo škof msgr. Egon Kapellari ter Bosno in Hercegovino škof msgr. Marko Semren.

V ljubljanski stolnici sv. Nikolaja je bila v ponedeljek, 23. novembra 2015, slovesna sveta maša, ki jo je ob somaševanju domačih in tujih škofov daroval predsednik SŠK msgr. Andrej Glavan, sodelovali pa so bogoslovci ljubljanskega semenišča.

Tuji delegati so v okviru srečanja predstavili glavne dogodke iz življenja krajevnih Cerkva, problema begunske krize ter izmenjali stališča o pripravljalnem letniku za bogoslovce. Škofje so se seznanili tudi z Letnim poročilom Cerkve na slovenskem za leto 2015, ki bo v prihodnjem mesecu objavljeno na spletnih straneh SŠK. Posebno pozornost so škofje posvetili pastorali Romov v Sloveniji. Osrednja tema plenarne seje je bila škofovska sinoda o družini ter izvajanje družinske pastorale v posameznih državah. Škofje so posebej izpostavili skrb za vzgojo in pripravo mladih za družinsko življenje, skrb za preizkušene družine ter jasnih stališč, ko gre za nauk Cerkve o zakonski zvezi in družini. Poudarili so tudi pomen varovanja družine kot najboljšega okolja za prenos vere in oznanjevanje evangelija naslednjim rodovom ter izrazili podporo vsem posameznikom in nevladnim organizacijam, ki si v Sloveniji prizadevajo za zakonodajno zaščito zakonske zveze in pravice otrok.

 

dr. Tadej Strehovec
generalni tajnik SŠK