Pogovorni večer v Rotundi blaženega Elija - Predstavitev knjige Jurija Paljka

4.3.2015 ob 19:00 Koper Knjiga, Kultura
Jurij Paljk Jurij Paljk

Predstavitev knjige Jurija Paljka, Kaj sploh počnem tukaj (Mladinska knjiga, Ljubljana 2014) bo v sredo, 4. marca 2015, ob 19. uri v Rotundi blaženega Elija, Dijaška ulica, Koper. Z avtorjem knjige se bo pogovarjala Ines Cergol, pesnica in profesorica slovenščine na koprski gimnaziji.

Jurij Paljk je pesnik in novinar. Je odgovorni urednik slovenskega katoliškega tednika Novi glas, ki izhaja v Italiji. Rodil se je 27. julija 1957 v Velikih Žabljah na Vipavskem. Od leta 1978 živi v Italiji, v vasi Terzo pri Ogleju. Je poročen in oče treh otrok.
Izvrstno opazuje resničnost, presoja aktualno dogajanje v družbi, bere knjige in ob tem razmišlja. Doslej je izdal že več knjig poezije in proze: Soba 150 (1986); Nemir (1994); Nedorečenemu (1997); dvojezično antologijsko zbirko pesmi: Kako je krhko/Com'è fragile (1999); večjezično zbirko Flun/Fiume/Reka (2003); izbor radijskih oddaj z naslovom Očetovstvo malo drugače. Prevedel je zbirko Celsa Macorja: Kdo bo pel za menoj? Njegova poezija je prevedena v italijanščino, furlanščino, češčino in angleščino. Leta 1998 je v Trstu prejel literarno nagrado Pablo Neruda.

Naslov knjige, Kaj sploh počnem tukaj, je povzet in prirejen po znani knjigi, What Am I Doing Here, slovitega angleškega pisatelja in svetovnega popotnika Bruca Chatwina. Je knjiga, glede na naslov in krizo v kateri smo se znašli, naravnana v smer obupa in nihilizma, ali pa…? Avtor bo odgovarjal na vprašanja:
§  Kašen je dober novinar? Naj novinarji resničnost razkrivajo, opisujejo ali jo tudi ustvarjajo? Kakšna etična vprašanja se ob tem sprožajo? So novinarji v službi resnice ali v službi oblasti? Kako ocenjujete stanje novinarstva v Sloveniji?  
§  Koliko knjig ste že prebrali? Katere knjige berete sedaj? Kdaj berete in kako najdete za to čas? Katere knjige so vas doslej najbolj nagovorile?
§  Zakaj napisati knjigo? Kako začeti?

Vabljeni!

 

Kontaktna oseba:
Bogdan Vidmar
[email protected]
Tel.: 051 323 165