Podelitev odličja sv. Cirila in Metoda Slovenski karitas ob njeni 25. obletnici delovanja

25.11.2015 Cerkev na Slovenskem Cerkev v Sloveniji, Karitas, SŠK

Slovenski škofje so na 12. seji Stalnega sveta Slovenske škofovske konference (SŠK), ki je 30. oktobra 2015 potekala na Nadškofijskem ordinariatu v Ljubljani, sklenili, da Slovenski karitas podelijo odličje sv. Cirila in Metoda v zahvalo in priznanje za izredne zasluge na dobrodelnem področju v Cerkvi na Slovenskem. Odličje s plaketo in diplomo bo celjski škof in podpredsednik SŠK msgr. dr. Stanislav Lipovšek slovesno izročil predstavnikom Slovenske karitas pri sveti maši, ki bo v sredo, 25. novembra 2015, na Ponikvi pri Celju.

Slovensko karitas je 1. maja 1990 ustanovila tedanja Slovenska pokrajinska škofovska konferenca. Istega leta so bile ustanovljene še tri škofijske Karitas v Ljubljani (29. junija), Mariboru (12. oktobra) in Kopru (6. septembra), leta 2006 – ob ustanovitvi novih škofij – pa še v Novem mestu (15. septembra) in leta 2007 v Murski Soboti (1. januarja) ter v Celju (2. februarja).

V 25 letih delovnja je Slovenska karitas preko svoje mreže škofijskih, dekanijskih, območnih in župnijskih karitas odgovorila na stiske mnogih Slovenk in Slovencev, tujcev ter vseh, ki so poiskali njeno pomoč. Z odličjem sv. Cirila in Metoda se želi Slovenska škofovska konferenca zahvaliti 459 organizacijam Slovenske karitas, v katerih preko 10.000 prostovoljk in prostovoljcev vsako leto opravi več kot pol milijona prostovoljnih ur za ljudi v stiski. Njena pomoč vsako leto doseže preko 20.000 družin oziroma več kot 100.000 socialno ogroženih oseb. S svojim delovanjem je Slovenska karitas dokazala, da v vsakem človeku poskuša prepoznati Božjo podobo, v bližnjem ali daljnem, v znanem ali neznanem, zlasti v ubogem, trpečem, v beguncu ali pribežniku, prepoznati človeka, ki potrebuje usmiljenje, razumevanje in bližino. Svojo požrtvovalnost, strokovnost in zavezanost evangeliju je Karitas pokazala in izkazuje vsakič, ko prispeva svoj nenadomestljiv delež pri delitvi pomoči.