Podelitev odličja sv. Cirila in Metoda Lojzetu Peterletu

Lojze Peterle - Foto: Družina Lojze Peterle - Foto: Družina

Slovenski škofje so 10. junija 2022 sprejeli sklep, da ob 30. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem podelijo odličje sv. Cirila in Metoda politiku, pisatelju in publicistu Lojzetu Peterletu za zvesto služenje Cerkvi med Slovenci. 

Msgr. dr. Andrej Saje, novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference bo izročil odličje Lojzetu Peterletu v sredo, 22. junija 2022. 

Utemeljitev priznanja
Lojze Peterle je s svojim družbenim angažiranjem pokazal pomen in edinstveno vlogo krščanstva v slovenski družbi ter v evropskem prostoru, svojo versko pripadnost pa je uporabil kot sredstvo za spoštljiv in odprt dialog. V času osamosvajanja Slovenije in ustanavljanja nove države je kot politik odločilno prispeval k uveljavitvi demokracije, človekovih pravic in evropskih vrednot v naši družbi. V svojem političnem delovanju si je dejavno prizadeval za uveljavitev krščanskih vrednot in človekovih pravic, kot so spoštovanje človekovega življenja od spočetja do naravne smrti, verska svoboda ter poravnava vojnih krivic.