Plenarno zasedanje CCEE v Belorusiji

27.9.2017 Minsk, Belorusija CCEE, SŠK, Nadškof Zore

Od 27. septembra do 1. oktobra 2017 bo v Minsku v Belorusiji na povabilo nadškofa iz Minska-Mohilev msgr. Tadeusza Kondrusiewicza potekalo Plenarno zasedanje Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE). V imenu Slovenske škofovske konference (SŠK) se bo zasedanja udeležil njen predsednik, ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore OFM.

Plenarno zasedanje CCEE, ki se ga bo udeležilo 45 predstavnikov krajevnih Cerkva Stare celine, bo prvič v zgovodini potekalo v Belorusiji. S tem dejanjem želijo obeležiti 750-letnico prve pisne omembe mesta Minsk in 500. obletnice tiska prve knjige v beloruskem jeziku, Svetega pisma.

V središču razprav zasedanja bo prihajajoča škofovska sinoda o poklicanosti mladih s poudarkom na liku mladega človeka: kakšne so njegove želje in hrepenenja, njegovi strahovi, potrebe in odzivi na izzive sodobnega časa. Predsedniki škofovskih konferenc bodo spregovirili tudi o vlogi Cerkve pri gradnji skupnega evropskega doma ter o načinu posredovanja Kristusovega evangelija.

Pomen zasedanja CCEE dokazujejo tudi ugledni gostje, ki se bodo srečali s škofi: vodja Patriarhalnega eksarhata Belorusije in metropolit Minska Pavel, podpredsednik beloruske Vlade Vasily Zharko, župan Minska Andrei Shorets ter predstavniki verskih skupnosti, ki delujejo v državi. 28. septembra se bodo udeleženci plenarnega zasedanja srečali s predsednikom republike Aleksandrom Lukašenkom.