Plenarno zasedanje CCEE: Cerkev v Evropi na sinodalni poti

28.10.2022 Evropa CCEE, Evropa, Škofovska sinoda

Celinsko sinodalno zasedanje bo v Pragi od 5. do 12. februarja 2023

V petek, 28. oktobra 2022, se je končalo plenarno zasedanje Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE),ki je potekalo preko spleta in na katerem so delegati dva dni razpravljali o trenutnih razmerah v Ukrajini terpripravljali celinsko sinodalno zasedanje, ki bo od 5. do 12. februarja 2023 v Pragi. V imenu Slovenske škofovske konference se je zasedanja udeležil predsednik SŠK in novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje.

Cerkvenega zasedanja, ki bo prihodnje leto potekalo v glavnem mestu Češke, se bo udeležilo nekaj več kot 200 udeležencev: 156 bo delegatov škofovskih konferenc, vsako nacionalno delegacijo bodo sestavljali predsednik škofovske konference in trije drugi delegati; 44 bo gostov, ki jih je neposredno povabilo predsedstvo CCEE kot predstavnike najbolj reprezentativnega cerkvenega življenja na evropski ravni. Vsaka škofovska konferenca bo lahko izbrala še 10 delegatov, ki bodo sodelovali pri delu preko spleta.

Plenarno zasedanje CCEE je odprl prefekt Dikasterija za škofe kard. Marc Ouellet, ki je svoj nagovor začel s tem, da je "z vami delil 'klic miru', ki se je dvignil v nebo iz rimskega Koloseja, z medverskega molitvenega srečanja, ki ga je organizirala Skupnost Sv. Egidija in ga je papež Frančišek sklenil v torek, 25. oktobra. V nadaljevanju je ponovno poudaril zavezo pastirjev Katoliške cerkve v Evropi, "da bodo pričevali o miru in ga ponovno vzpostavili tam, kjer je poteptan. Naše orožje je staro in vedno novo: molitev, dialog, humanitarna pomoč, solidarnost z žrtvami nasilja in zatiranja".

O razmerah v Ukrajini je poročal apostolski nuncij v Ukrajini Visvaldas Kulbokas.

Bližino Cerkve v Evropi ukrajinskim škofom, ki so se udeležili srečanja, in prek njih vsem ukrajinskim ljudem, je izrazil nadškof Vilne in predsednik CCEE msgr. Gintaras Grušas, na začetku svojega govora: »V tem težkem času za vso Evropo so naša srca z Ukrajino: voditelje narodov prosimo, naj ustavijo vojno; pravimo dovolj vsemu temu trpljenju in spirali nasilja, uničevanja in smrti, v katero je prisiljeno ukrajinsko ljudstvo. Skupaj s papežem Frančiškom prosimo za mir«.

V svojem nagovoru je spomnil na nekatere pobude, ki jih je CCEE izvedel v letu 2022: tretji evropski katoliški socialni dnevi, organizirani v sodelovanju s COMECE in Slovaško škofovsko konferenco, ki so potekali v Bratislavi od 17. do 20. marca; ekumensko srečanje z Evropsko konferenco cerkva (KEK); sodelovanje z drugimi celinskimi škofovskimi konferencami.

"Papež Frančišek nas je v homiliji maše ob 60. obletnici začetka drugega vatikanskega ekumenskega koncila povabil, naj 'ponovno odkrijemo koncil, da bi povrnili prvenstvo Bogu, temu, kar je bistveno'. Spomnil nas je, da "Cerkvi kaže pot, ki jo sili, da se vrne k izvirom prve ljubezni in v svoji revščini ponovno odkrije Božjo svetost". Nazadnje je prosil Boga, naj nas "osvobodi domneve samozadostnosti", naj nas "popelje iz ograj t. i. samoreferencialnosti", naj nas "reši diabolične zvijače polarizacij, 'izmov'". Menim," je dejal predsednik CCEE nadškof Grušas, "da so to dragoceni pokazatelji za sinodo, ki jo živimo, in za celinsko prizorišče".

Na koncu je v zvezi s celinsko fazo sinode ponovil, da je "cilj celinske faze 'natančneje oblikovati odprta vprašanja, bolje utemeljiti in poglobiti spoznanja lokalnih Cerkva, zdaj v celinski perspektivi'. Pri tem nam bo v pomoč Dokument za celinsko fazo, ki je rezultat 'skrbnega razmisleka o sintezah vseh škofovskih konferenc in vzhodnih Cerkva ter stvarnosti, kot so verski inštituti in laiška gibanja'."

"Med sintezami, ki jih je pripravilo 112 škofovskih konferenc (od 114), vseh 15 vzhodnih katoliških Cerkva, 17 rimskih dikasterijev, predstojnikov redov in kongregacij ter različnih laiških gibanj in združenj," je dejal podpredsednik CCEE in generalni poročevalec sinode kard. Jean-Claude Hollerich, ki jih je označil za "resničen odsev tega, kar so poslale škofovske konference, odsev izida duhovnega pogovora Božjega ljudstva". Dodal je še: "Ta dokument torej ni nekaj, kar izhaja iz teoloških spisov, ampak je sad žive sinodalnosti, razsežnost življenja Cerkve. Videli smo, da Sveti Duh deluje. Kot kristjani smo lahko izkusili svoje skupno dostojanstvo, ki korenini v krstu. Krst ... vir vsega krščanskega življenja, krst je korenina občestva, korenina sodelovanja, nam pomaga živeti edinstveno poslanstvo Cerkve".

Dokument za celinski del sinode je takoj po tiskovni konferenci v Vatikanu predstavil kard. Mario Grech, generalni tajnik sinode: "Lahko rečem, da je dokument zvesta obnovitev sinteze. Delo skupine strokovnjakov je zaznamovala intelektualna poštenost: kot boste videli, ni teoretičnih razmišljanj o sinodalnosti, temveč glas Cerkva. Za vse nas je bilo presenečenje slišati, kako se kljub različnim občutljivostim sveto Božje ljudstvo strinja v pozivu k temeljiti prenovi Cerkve. Uvod v dokument ponuja merila za branje besedila; svetopisemska ikona nakazuje perspektivo, ki se Cerkvi odpira s sinodalnim potovanjem – razširite šotor! Vsklepu so pojasnjeni naslednji koraki za celinsko fazo. Razplet je natančno opisan".

Predstavitvi je sledila razprava med predsedniki škofovskih konferenc: ponovno je bil potrjen pomen poslušanja in dialoga kot metode cerkvenega delovanja; temeljita prenova Cerkve, ki jo zahteva sveto Božje ljudstvo; osrednje mesto sinodalnosti; načini sodelovanja na srečanju v Pragi.

Na plenarnem zasedanju so bili izvoljeni tudi novi predsedniki komisij CCEE.

Vir: CCEE