Peta obletnica smrti Chiare Lubich

14.3.2013 Vesoljna Cerkev Gibanje
Chiara Lubich - vir - Movimento dei focolari Chiara Lubich - vir - Movimento dei focolari

V četrtek, 14. marca 2013, obeležujemo peto obletnico smrti ustanoviteljice Gibanja fokolarov Chiare Lubich. Po vsem svetu bodo pripravili maše in različna srečanja, ki bodo osvetlila kulturno razsežnost njene karizme.

Nova stran zgodovine, ki jo Cerkev piše z odpovedjo Benedikta XVI. papeški službi in volitve novega papeža, člani gibanja Fokolarov po vsem svetu živijo s pričakovanjem in sodelovanjem. V tem duhu namerava gibanje obhajati 5. obletnico smrti ustanoviteljice Chiare Lubich (22. januar 1920 – 14. marec 2008).

Gibanje v teh dneh pripravlja različne prireditve in druge dogodke, na katerih bodo prikazali kulturno vrednost Chiarinih navdihov. Prispevek karizme edinosti k medverskemu dialogu bo v središču dogodkov v Indiji, Los Angelesu in Južni Kaliforniji. V Argentini bodo poglobili karizmo edinosti v dialogu s sodobno kulturo. V Loretu v Italiji bo potekala okrogla miza z naslovom Družbena in kulturna pot do vesoljnega bratstva. V Španiji in Nemčiji bodo pripravili konference in koncert. Organizirali bodo tudi več srečanj ter okroglih miz in sicer v Srbiji na temo ekonomije, v ZDA o občestvu v Cerkvi, na univerzi v Južnoafriški republiki bo srečanje na temo Človeštvo na križpotju – izziv edinosti v tretjem tisočletju. Srečanja ekumenske narave bodo potekala v Švici, na Norveškem, v Tanzaniji, Španiji in Mehiki.

V Sloveniji se bodo člani gibanja 14. marca 2013 zbrali pri mašah v različnih krajih, sledila pa bodo srečanja, na katerih bodo osvetlili različne vidike karizme edinosti.

Osrednje mednarodno srečanje bo potekalo pod naslovom: Chiara Lubich. Karizma, zgodovina, kultura. 14. marca 2013 ga bodo pripravili v dvorani univerze La Sapienza v Rimu, 15. marca 2013 pa v Centru Mariapoli v Castel Gandolfu.

Srečanje pripravlja študijski center Šola Aba iz Gibanja fokolarov, ki že več kot dvajset let preučuje nauk, ki izhaja iz misli Chiare Lubich. V njem poudarja preroškost in vesoljnost. 14. marca 2013 bodo na univerzi La sapienza spregovorili o kulturnem prispevku karizme edinosti iz njenega teološkega, antropološkega, znanstvenega, ekonomskega, pravnega in politološkega vidika. Dan zatem pa bodo na srečanju v Castel Gandolfu večji poudarek dali metodološki novosti ter predstavili vlogo, ki jo ima pri tem Šola Aba.

Chiara Lubich je kot priznana osebnost 20. stoletja odprla doslej neznane poti dialoga za sobivanje med ljudmi različnih narodov, kultur in verstev, za prinašanje miru in vesoljnega bratstva preko različnih projektov, med katerimi je na primer občestvena ekonomija. Temeljna točka, iz katere je črpala in razlagala pričakovanja in izzive Cerkve ter človeštva je bila Jezusova oporoka: Da bi bili vsi eno. Njeno pričevanje in njena misel lahko osvetlita različna področja človekovega delovanja in sicer na področju politike, vzgoje, prava, umetnosti, zgodovine, družbenih komunikacij in znanosti.


Dodatne informacije dobite pri tiskovni predstavnici Gibanja fokolarov Marjani Debevec na GSM 041/611–730 ali po e-pošti na naslovu: [email protected].