Otvoritveni koncert SEVIQC Brežice 2014

22.6.2014 ob 20:30 Brežice Kultura
Les Ambassadeurs Les Ambassadeurs

OTVORITVENI KONCERT SEVIQC BREŽICE 2014
Les Ambassadeurs (FR): Séjour de l'éternelle paix; Rameaujeva in Leclairova dela ob 250-ti obletnici njune smrti

Nedelja, 22.6.2014 ob 20:30 

Vse festivalske koncertne lokacije tudi letos povezuje Festibus. Odhod je izpred Hale Tivoli, po koncertu se avtobus vrača v Ljubljano.

Les Ambassadeurs (FR)Anders Dahlin (tenor), Alexis Kossenko (traverso, dirigent), Zefira Valova (solo violina), Fabien Roussel (violina), Domitille Gilon (violina), Fredrik From (violina), Dagmar Valentova (violina), Laszlo Paulik (violina), Dymitr Olszewski (viola), Laurent Muller (viola), Tom Pitt (violončelo), Hager Hanana (violončelo), Ludovic Coutineau (kontrabas), Allan Rasmussen (kontrabas) 

Séjour de l'éternelle paix: Rameaujeva in Leclairova dela ob 250-ti obletnici njune smrti
Pred 250 leti je Francija izgubila svoja dva največja skladatelja: eden od njiju je bil vsekakor Rameau, čigar genialnost sedaj priznavamo vedno bolj in ga postavljamo ob bok največjim, kot sta Bach in Mozart, drugi pa Jean-Marie Leclair, ki je umrl istega leta kot Rameau – našli so ga zabodenega pred njegovo lastno hišo. Kar je Rameau pomenil vokalni glasbi (s svojo nepremagljivo umetnostjo izražanja in svojo sposobnostjo prevzeti srce poslušalca z izjemno očarljivimi harmonijami), je za Leclairja veljalo na področju intrumentalne glasbe – njegova virtuoznost na violini je bila na najvišjem nivoju, bil pa je tudi izjemno eleganten, kar nas opomni na to, da ni bil le odličen violinist, ampak tudi plesalec. Les Ambassadeurs so bili označeni za največje Rameaujeve podpornike, saj je bila njihova zgoščenka z Rameaujevo glasbo (Erato) večkrat nagrajena.

Besedilo so pripravili organizatorji festivala Seviqc Brežice.