Orgelski večeri v cerkvi Svetega Urha v Dolini pri Trstu

27.10.2023 Glasba

Začenja se prvi niz  "Orgelskih večerov", ki bodo od petka, 27. oktobra, do sobote, 28. oktobra, ponudili koncerte sakralne glasbe v starodavni cerkvi Svetega Urha v Dolini pri Trstu. Dogodki, ki spadajo v program kulture promocije kraja Dolina, organizirajo župnija Sv. Urha, Srednjeevropski inštitut za zgodovino in kulturo Josip Pangerc, Študijsko središče Studium Fidei iz Trsta, tržaška škofija in Konservatorij za glasbo »G.Tartini«.

Zgodovinske Gorišičeve orgle, obnovljene pred manj kot letom dni, se vračajo kot protagonist koncertnega programa, ki je letos bolj kot kdaj koli prej raznolik in posvečen tudi mladim. Koncerti orgelskih večerov bodo priložnost za glasbeno primerjavo mladih  izbranih koncertantov iz Italije, Slovenije, Hrvaške in Srbije. 

Protagonisti prvega koncerta v petek, 27. oktobra, bodo mladi izbrani organisti, iz orgelskih razredov profesorice Elise Teglia in profesorja Manuela Tomadina s tržaškega glasbenega konservatorija Giuseppe Tartini. Nastopili bodo Giulia Sudrio, Gianmaria Paschini, Ivan Bošnjak in Nina Jocić. 

Drugi koncertni večer, 28. oktobra, bo posvečen sakralni glasbi Antonina Dvoraka, Johana Pachellbela in J. Sebastiana Bacha. Gosta bosta sopranistka Tamara Stanese in organist Tomaž Simčič. 

Koncerti »Orglarskih večerov« se bodo vedno začeli ob 20.30.