Okrogla miza Hallersteinovo znanstveno delo

14.10.2019 ob 10:00 Ljubljana Izobraževanje , Znanost

Okrogla miza Hallersteinovo znanstveno delo bo v ponedeljek, 14. oktobra 2019, ob 10. uri v Zbornični dvoranina Univerzi v Ljubljani (UL).

Dogodek, ki bo potekal v sklopu praznovanja stoletnice UL, bo posvečen jezuitu, misijonarju, matematiku in astronomu slovenskega rodu Avguštinu Ferdinandu Hallersteinu. 

Okroglo mizo bo vodila predstojnica Oddelka za azijske študije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani (UL FF) Nataša Vampelj Suhadolnik.

Avguštin Ferdinand Hallerstein, eden vodilnih znanstvenikov svojega časa, si je v 18. stoletju v času bivanja na Kitajskem prislužil izjemen položaj na cesarskem dvoru v Pekingu, saj je prejel naziv mandarin 3. stopnje. Na ogled bo tudi replika njegove ekvatorialne obročaste krogle, zvezdnega opazovalnika. Repliko je podarila Kitajska akademija znanosti Slovenski akademiji znanosti in umetnosti kot priznanje za Hallersteinovo delo.

Program
10.00  Nagovori predstavnikov Univerze v Ljubljani, Veleposlaništva Ljudske Republike Kitajske v Sloveniji, Slovenske akademija znanosti in umetnosti, Slovenskega etnografskega muzeja, Arhiva Republike Slovenije, Kulturno-izobraževalnega društva KIBLA, Muzeja Mengeš.

10.40 Pomen Hallersteinovega znanstvenega dela v zgodnjih stikih med Evropo in Kitajsko (primer kakovostnega visokošolskega študija na Jezuitskem kolegiju v Ljubljani)
Mitja Saje, Oddelek za azijske študije, UL FF

11.00 Odmor

11.20 Ferdinand Avguštin Hallerstein – gojenec ljubljanskega jezuitskega kolegija z željo po misijonskem delu
Bogdan Kolar, Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani

11.40 Ferdinand Avguštin Hallerstein and his Equatorial Armillary Sphere
Baichun Zhang, Institute for the History of Natural Sciences, Chinese Academy of Sciences

12.00 Hallersteinova astronomija
Tomaž Zwitter, Fakulteta za matematiko in fizikoUniverze v Ljubljani

12.20 The Collision of History with the Present: Hallerstein and Chinese Academic Circles
Zhuoye Huang, Institute for Sinological Studies, Beijing Language and Culture University, Beijing

12.40 Razprava

13.00 Zaključek