Odziv predsednika SŠK msgr. Zoreta in nadškofa Stresa ob požaru v katedrali Notre Dame v Parizu

16.4.2019 Pariz Evropa, Molitev, SŠK, Izjava

Ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) msgr. Stanislav Zore je ob tragičnem požaru, ki je sinoči, 15. aprila 2019, zajel ostrešje pariške stolne cerkve Notre Dame, izrazil bližino in molitveno podporo francoskim katoličanom.

Nadškof Zore je v pismu predsedniku Francoske škofovske konference msgr. Georgesu Pontierju zapisal, da Katoliška Cerkev v Sloveniji v molitvi podpira francoske vernike ob požaru, ki je zajel pariško stolnico. Ob tem je izrazil željo, da bi Cerkev v Franciji ohranila upanje, povezanost in vero, kakor nam jih prinaša Kristus s svojim vstajenjem od mrtvih. Čeprav je požar uničil delo človeških rok, ki simbolizira vernost naroda, noben ogenj ne bo mogel uničiti vere francoskih katoličanov.

Nadškof msgr. dr. Anton Stres se je na požar katedrale Notre Dame odzval z naslednjim zapisom: »Z veliko žalostjo in strtostjo sem spremljal, kolikor je bilo mogoče, fotografije stolnice Notre Dame v kateri sem preživel veliko bogatih trenutkov in ki je enden izmed vrhuncev krščanske duhovne ustvarjalnosti. Samo upam lahko, da upostošenje tega kraja ni prehudo, tako da se bomo lahko zopet zbrali pod veličastnimi oboki te stolnice, k zahvali za njeno obnovitev.«