Odprtje razstave likovnih del Umetniki za karitas v Mariboru

5.2.2013 Maribor Karitas, Razstava
Eno od umetniških del iz kolonije Umetniki za karitas Eno od umetniških del iz kolonije Umetniki za karitas

V Galeriji Ars sacra na Slomškovem trgu 3 v Mariboru bodo v torek, 5. februarja 2013, ob 18.00, odprli prodajno razstavo likovnih del, ki so nastala v 18. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas. Razstavo bo odprl mariborski nadškof metropolit in predsednik Slovenske karitas msgr. dr. Marjan Turnšek, za glasbeno popestritev dogodka pa bodo poskrbeli učenci glasbene in baletne šole Zavoda A. M. Slomška iz Maribora. Geslo kolonije in prodajnih razstav je »Lačen sem bil in ste mi dali jesti, žejen sem bil in ste mi dali piti, nag sem bil in ste me oblekli« (Mt 25,35–37). Izkupiček prodanih del bo namenjen otrokom v stiski.

O projektu Umetniki za karitas bosta spregovorili Jožica Ličen in Anamarija Stibilj Šajn. Udeleženci letošnje kolonije so bili: Vesna Benedetič, Milena Gregorčič, Anka Krašna, Buba in Ede Posa, Darko Slavec, Karmen Smodiš, Bogdan Soban, Viktor Šest, Veljko Toman, Alenka Viceljo in Vinko Železnikar. Častna gosta sta bila: Jelka Reichman in Mirsad Begić. Koloniji so se pridružili tudi strokovni sodelavci: Jože Bartolj, Primož Brecelj, Lucijan Bratuš, Silva in Azad Karim, Mira Ličen Krmpotić, Tone Seifert in likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn. Ob dnevu odprtih vrat je svoje delo darovalo še šestdeset drugih avtorjev. Skupaj je tako nastalo 120 likovnih del, od katerih je bilo 34 že prodanih.

Projekt Umetniki za karitas je sestavljen iz treh delov. Prvi del je ustvarjalna kolonija, drugi potovanje prodajnih razstav in tretji prodaja likovnih del ter konkretna pomoč ljudem v stiski.

Na območju Škofijske karitas Koper izvajajo splošne in specifične programe pomoči. Med splošnimi programi sta najbolj razširjeni materialna in finančna pomoč posameznikom ter družinam v stiski. Karitas v koprski škofiji trenutno pomaga 1.000 posameznikom in 3.000 družinam.


Katalog Umetniki za karitas 2012.


Besedilo je pripravila voditeljica projekta Umetniki za karitas in namestnica ravnatelja Škofijske karitas Koper Jožica Ličen, ki je za dodatne informacije na voljo na GSM 041/429–713 ali po e-pošti na naslovu: [email protected]. Prim. tudi spletno stran.