Odprtje prenovljenega Muzeja jaslic Brezje

17.12.2016 ob 18:00 Brezje Advent, Božič, Kultura
Jaslice v baziliki na Brezjah - Foto: Družina Jaslice v baziliki na Brezjah - Foto: Družina

LETAK

V soboto, 17. decembra 2016, ob 18. uri bo rektor bazilike Marije Pomagaj na Brezjah p. dr. Robert Bahčič daroval sveto mašo ob odprtju Muzeja jaslic Brezje. Po sveti maši bo v baziliki sledila slovesnost ob odprtju Muzeja jaslic Brezje, ki ga bo blagoslovil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. V programu ob odprtju bo sodelovala harfistka Aleksandra Verbickaja.

Muzej jaslic Brezje prikazuje duhovno in kulturno bogastvo, ki so ga pri Mariji Pomagaj na Brezjah darovali in zapisovali rodovi romarjev. Ima dve temeljni zbirki, ki se med seboj dopolnjujeta. Prva priča o breški romarski kulturi, druga pa je slovenska in mednarodna zbirka jaslic.

Prvo razstavno prizorišče je bil samostanski hodnik – galerija »Sončna pesem«, v kateri so se zvrstile številne galerijske in muzejske razstave. Zdaj je v galeriji stalna postavitev »Breškega križevega pota« ruskega umetnika Nikolaja Mašukova.

Gorenjski muzej sodeluje s Frančiškanskim samostanom od leta 1995. Muzejski svetovalec Jože Dežman je z nasveti pomagal pri postavitvi zbirke jaslic in v začetku posodil razstavno opremo.

Muzej posveča posebno pozornost »slovenskim kotnim jaslicam« v tako imenovanem »bohkovem kotu«, pod razpelom in svetimi podobami. Slovenski sodobni ustvarjalci jaslic so povezani v Društvu ljubiteljev jaslic, s sedežem na Brezjah, zato je naš muzej živ, zaznamuje ga dogajanje, neprestano ustvarjanje in predstavljanje.

Strokovnjaki za starožitnosti iz Avstrije so bili tako presenečeni, da so z navdušenjem odločili, da bodo v ta muzej vodili razrede otrok, da se »naužijejo« adventa in božične lepote jaslic.

 

Več na spletni strani www.marija.si.