Odprtje jubilejne razstave Slovenci ob Belem Nilu sredi 19. stoletja: ob 200. obletnici rojstva dr. Ignacija Knobleharja

22.8.2019 Stična Kultura, Misijon, Zgodovina, Znanost

Muzej krščanstva na Slovenskem v Stični vabi v četrtek, 22. avgusta 2019, ob 18. uri na odprtje jubilejne razstave Slovenci ob Belem Nilu sredi 19. stoletja: ob 200. obletnici rojstva dr. Ignacija Knobleharja.

Razstavo bo predstavil avtor dr. Marko Frelih, kustos za afriške zbirke v Slovenskem etnografskem muzeju.

Muzej krščanstva na Slovenskem v okviru svojega poslanstva načrtno dokumentira tudi misijonsko delovanje Slovencev po svetu od 19. stoletja dalje. V sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem (SEM) že več let zbira podatke o misijonarjih in misijonarkah v Severni in Južni Ameriki, v Afriki in Aziji. 

Letos, v jubilejnemu Knobleharjevem letu 2019, skupaj pripravljamo občasno razstavo o misijonarju dr. Ignaciju Knobleharju (1819­­–1858). Na razstavi bo predstavljena skupina Slovencev, ki je bila aktivno udeležena v organizaciji misijonske dejavnosti v Kartumu in na območju južnega Sudana. V letih od 1851 do 1858 je v Sudan prišlo več slovenskih duhovnikov, obrtnikov in različnih sodelavcev, ki so pomagali vzpostaviti delovanje misijonske dejavnosti pod vodstvom dr. Ignacija Knobleharja. Nekateri so Knobleharju pomagali tudi pri raziskavah porečja Belega Nila, saj je Knoblehar sodil med pionirje raziskav velike afriške reke. Razstava osvetljuje vlogo posameznikov v misijonu na podlagi bogatega arhivskega gradiva in literarnih virov iz 19. stoletja.

Muzej krščanstva na Slovenskem bo izdal tudi istoimensko spremno publikacijo, ki je prevedena v angleščino.  

Razstava bo v Muzeju krščanstva na Slovenskem na ogled do 22. septembra 2019.

 

Dr. Marko Frelih, muzejski svetnik