Odprtje gostujoče razstave

2.7.2020 ob 18:00 Stična Misijon, Razstava

Muzej krščanstva na Slovenskem vabi v četrtek, 2. julija 2020, ob 18. uri na odprtje gostujoče razstave Potujoča misijonska razstava.

Razstavo bo slovesno odprl Silvester Gaberšček, vodja Sektorja za nepremično kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo RS. Razstava bo na ogled do 30. julija  2020.

Panojsko razstavo so pripravili sodelavci Misijonskega središča Slovenije v sklopu »Izrednega misijonskega meseca oktobra 2019«. Pripravili so jo z namenom ozaveščanja javnosti in z njo gostovali že v osmih krajih po vseh slovenskih škofijah. 

Razstava ponuja svojevrsten pogled v zgodovino misijonov od 14. stoletja do danes. Tako bogatega pregleda slovenskih misijonarjev po svetu do zdaj še nismo imeli priložnosti videti.

Razstava je zato odlična priložnost, da se seznanite z več kot 600 misijonarji, ki so izšli iz našega maloštevilnega naroda. Nanje smo lahko izjemno ponosni, saj ravno oni podirajo stereotipe o »zapečkarskih« Slovencih in nas predstavljajo kot pravi kozmopolitanski narod.«

Razstavo dopolnjuje izbor zanimivih etnoloških in verskih predmetov iz vseh celin sveta, ki so jih v zadnjih desetletjih misijonarji prinesli Misijonskemu središču Slovenije.

Gostovanje razstave v Muzeju krščanstva na Slovenskem bo še ena v nizu razstav, na katerih predstavljamo pomembne slovenske misijonarje v okviru Informacijskega središča za misijonologijo, ki ga v muzeju razvijamo zadnjih 20 let.

 

Kontaktni osebi: Nataša Polajnar Frelih, Muzej krščanstva na Slovenskem, 01 78 77 863, Luka Biščak, Misijonsko središče Slovenije, 041/377-033. Muzej krščanstva na Slovenskem, Stična 17, 1295 Ivančna Gorica, Slovenija, 01 78 77 863, www.mks-sticna.si.