Odprtje fotografske razstave Terra Sancta 1910 – največje slovensko romanje v Sveto deželo

8.8.2013 Stična Razstava
Terra Sancta 1910: največje slovensko romanje v Sveto deželo - foto - Peter Naglič leta 1910 Terra Sancta 1910: največje slovensko romanje v Sveto deželo - foto - Peter Naglič leta 1910

Muzej krščanstva na Slovenskem v Stični v četrtek, 8. avgusta 2013, ob 18.00, pripravlja odprtje fotografske razstave Terra Sancta 1910: največje slovensko romanje v Sveto deželo. Razstavo bo predstavil kustos v Slovenskem etnografskem muzeju in njen avtor dr. Marko Frelih, slovesno pa jo bo odprl p. Peter Lavrih OFM iz Komisariata za Sveto deželo. Razstava, ki so jo pripravili v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem, financiralo pa Ministrstvo za kulturno Republike Slovenije, bo na ogled do nedelje, 22. septembra 2013.

Leta 1910 je bilo organizirano prvo slovensko romanje v Sveto deželo.

 »Verni Slovenci! Lepa prilika se vam nudi. Čas je ugoden, cene nizke, pot sama vabljiva,« je zapisal ljubljanski knezoškof Anton Bonaventura Jeglič. Na prvi pogled nenavaden zapis za cerkvenega odličnika, toda s temi besedami je knezoškof povabil ljudi, naj se udeležijo velikega romanja v Sveto deželo in obiščejo dve najsvetejši mesti za kristjane: Betlehem in Jeruzalem. Vabilo na romanje je bilo objavljeno v začetku leta 1910, istega leta, v petek, 2. septembra 1910, pa je iz Trsta že odplula ladja Tirol s 540 romarji.

Med njimi je bil tudi romar s številko 50. To je bil Peter Naglič iz Šmarce pri Kamniku, ki je poleg osebne prtljage vzel s seboj še fotografsko opremo. Prve posnetke je naredil že v Trstu, nato pa je vestno dokumentiral celotno pot po Sveti deželi. Največ fotografij je iz Jeruzalema, predvsem iz cerkve Božjega groba in z Oljske gore. Naglič je obiskal tudi rojstni kraj Janeza Krstnika Ain Karem in se udeležil izleta s kočijami do Mrtvega morja.

O največjem romanju Slovencev v Sveto deželo je ohranjenih veliko zapisov, prek sto Nagličevih slik pa predstavlja edini fotografski vir o tem zanimivem poglavju iz slovenske zgodovine.

Na novo odkrit fond Nagličevih fotografij bo po več desetletjih ponovno na ogled. V Muzeju krščanstva na Slovenskem bodo javnosti predstavili 60 fotografij s tega romanja, razstavo pa bo spremljala tudi publikacija z naslovom Terra Sancta 1910: največje slovensko romanje v Sveto deželo, ki jo je napisal avtor razstave. Knjigo je izdal omenjeni muzej, obsega pa 108 strani s številnimi črno-belimi in barvnimi fotografijami. Besedilo je prevedeno tudi v angleščino.

Besedilo je pripravila direktorica Muzeja krščanstva na Slovenskem v Stični mag. Nataša Polajnar Frelih. Pojasnila in dodatne informacije dobite po tel. št. 01/787–78–63 ali po e-pošti na naslovih [email protected] ali [email protected].