Odgovor na novinarsko vprašanje o stališču Katoliške cerkve do evtanazije

1.3.2023

Slovenske novice

Spoštovani,
za spletni portal Slovenskih novic pripravljam prispevek na temo evtanazije v Sloveniji.

V povezavi s tem vas prosim za komentar o tem, kakšno je stališče Cerkve glede predloga zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, ki so ga pred časom pripravili v združenju Srebrna nit?
Vljudno vas prosim za čimprejšnji odgovor.
Hvala in lep pozdrav.


Spoštovani,

najlepša hvala za poslano sporočilo in vprašanje glede evtanazije. V nadaljevanju vam posredujemo naše stališče:

Katoliška cerkev se zavzema za spoštovanje človeškega življenja od spočetja do naravne smrti, zato zavrača končanje življenja z aktivno evtanazijo ter odločno nasprotuje uzakonitvi nasilnega končanja človeškega življenja s t.i. medicinsko zastrupitvijo.

V Sloveniji ni potrebe po uvedbi evtanazije, saj je ta v nasprotju s pravico do življenja in solidarnostjo med zdravimi in bolnimi. Prav tako uzakonitev evtanazije odpira vrata za številne zlorabe, sprevrača pomen zdravstva in medicine ter je pogostokrat razumljena kot ekonomski ukrep za zmanjšanje izdatkov za bolne in ostarele.

Papež Frančišek je dejal, da "ne smemo povzročiti smrti bolnikom in ostarelim ali jim pomagati pri samomoru. Poudarja pravico do zdravljenja za vse, da ne bi najbolj ranljivih, še posebej ostarelih in bolnih, nikoli zavrgli. Vsi ljudje imamo pravico do življenja in ne do smrti. Slednjo je treba sprejeti, ne pa povzročiti. Ostarele moramo negovati kot zaklad človeštva. Oni so naša modrost. Prosim vas, ne osamite ostarelih in ne pospešite njihove smrti!"

Celotno stališče Katoliške cerkve na to temo je objavljeno v izjavi Komisije Pravičnost in mir iz leta 2019 z naslovom Proti nasilnemu končanju življenja in je dostopna na tej povezavi: https://katoliska-cerkev.si/proti-nasilnemu-koncanju-zivljenja.

Lep pozdrav,

Dr. Tadej Strehovec
Generalni tajnik SŠK