Odgovor na novinarski vprašanji o pokopu Romov na Žalah

21.12.2018

24ur

Spoštovani,
po telefonskem dogovoru pošiljam naslednja vprašanja:

- kakšen odgovor ste prejeli z Žal, ko ste izrazili željo za pokop med 2. svetovno vojno pobitih Romov, kakšen je odziv RKC na ta odgovor?
- za posmrtne ostanke koliko oseb gre, je jasno, kdaj in kje so bili pobiti, kje so bili najdeni njihovi posmrtni ostanki?


Spoštovani,

zahvaljujemo se vam za vaša vprašanja in vam pošiljamo pisne odgovore:

1.   Kakšen odgovor ste prejeli z Žal, ko ste izrazili željo za pokop med 2. svetovno vojno pobitih Romov, kakšen je odziv RKC na ta odgovor?
Ljubljansko pokopališče Žale so posredovale negativen odgovor na prošnjo vladne Komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč, da priskrbijo pokopno mesto za pobite Rome. Katoliška Cerkev v Sloveniji podpira prizadevanje pristojnih državnih organov, da javno podjetje Žale spremeni svojo odločitev glede dovoljenja za pokop izkopanih romskih in drugih žrtev medvojnih in povojnih pobojev ter poziva župana glavnega mesta, da spremeni svojo izključevalno držo. Celotno izjavo si lahko preberete na spletni strani https://katoliska-cerkev.si/izjava-komisije-pravicnost-in-mir-pri-ssk-o-pravici-do-pokopa-umorjenih-romov-na-ljubljanskih-zalah

2.   Za posmrtne ostanke koliko oseb gre, je jasno, kdaj in kje so bili pobiti, kje so bili najdeni njihovi posmrtni ostanki?
Po informacijah zgodovinarja dr. Mitje Ferenca gre za okoli 300 Romov, ki so bili ubiti pred vojno na Dolenjskem in Notranjskem in za približno 150 Romov ubitih po vojni (https://www.dnevnik.si/1042793239). Po naših informacijah gre za tri najdbišča: eno je na Benkovem travniku pri Igu pri Ljubljani, drugo v Boncarjih in tretje pri Mačkovcu.Trenutno posmrtne ostanke hranijo v kostnicah na treh različnih mestih: v Mariboru in Škofji Loki. Verč informacij lahko pridobite pri dr. Jožetu Dežmanu, predsedniku omenjene vladne komisije.

Lep pozdrav,

Dr. David Kraner
Tiskovni predstavnik SŠK