Obletnica ustanovitve novih škofij v Sloveniji

7.4.2024 Slovenija Cerkev v Sloveniji, SŠK
Foto: Družina Foto: Družina

Leta 2006 je papež Benedikt XVI. v Cerkvi v Sloveniji ustanovil tri nove škofije: novomeško, celjsko in murskosoboško. Hkrati z ustanovitvijo novih škofij je papež imenoval tudi tri škofe ordinarije kot upravitelje novih škofij. 

Cerkev v Sloveniji je obenem – poleg obstoječe ljubljanske nadškofije – dobila še drugo s sedežem v Mariboru.

Nadškofija Maribor

Mariborska nadškofija in metropolija je bila ustanovljena leta 2006. Spominjamo se tudi imenovanja mariborskega škofa msgr. dr. Franca Krambergerja za nadškofa metropolita.

»Začenja se poglobljeno delo kot odgovor na znamenja in izzive v naši sedanjosti za prihodnost naše nadškofije in Cerkve na Slovenskem. Dogodki, ki smo jih doživeli in slovesno obhajali, nas obvezujejo, da novi pravni ureditvi damo nov način in vsebino našega delovanja, uresničenje novih odnosov med škofi, duhovniki, pastoralnimi sodelavci in vsemi verniki,« je ob tej priložnosti leta 2006 povedal takrat novoimenovani nadškof Kramberger. 

Škofija Celje

V okviru novoustanovljene Nadškofije Maribor je prišlo leta 2006 do obnovitve celjske škofije in imenovanje prvega celjskega škofa msgr. dr. Antona Stresa.

Ob ustanovitvi novih škofij je 7. aprila 2006 msgr. dr. Antona Stresa papež Benedikt XVI. imenoval za prvega škofa novoustanovljene celjske škofije. Umeščen je bil 21. maja 2006 v Celju, že 31. januarja 2009 pa je bil imenovan za nadškofa koadjutorja Nadškofije Maribor. 

Od imenovanja za nadškofa koadjutorja je opravljal tudi vlogo apostolskega administratorja Škofije Celje do 28. novembra 2009, ko je bil imenovan za 35. ljubljanskega nadškofa.

Škofija Murska Sobota

Leta 2006 je bila ustanovljena murskosoboška škofija in imenovan prvi murskosoboški škof msgr. dr. Marjan Turnšek.

Leta 2006 je ob tej priložnosti škof Turnšek povedal: »Spomnil bi vas rad, da ima novoustanovljena škofija Murska Sobota svoje korenine. Ni nastala iz nič in v nedeljo, 25. junija 2006, ne bo začenjala iz nič. Nastala je na ozemlju, ki je izredno bogato s kulturno in versko dediščino. Mnogi rodovi kristjanov od rimskih časov preko obdobja svetih bratov Cirila in Metoda so v zemljo na obeh straneh Mure vtisnili krščanski pečat in pridih, ki ga ni mogoče spregledati ali odmisliti. Zaradi zgodovine nam ni treba gledati v tla! Nasprotno, z veliko mero ponosa lahko zaradi tolikih velikih mož in žena, ki so svoje življenje vtkali v versko in kulturno preteklost te dežele, pogledamo v oči vsakemu, ki pride mimo.«

Škofija Novo mesto

V okviru ljubljanske nadškofije pa je leta 2006 prišlo do ustanovitve novomeške škofije in imenovanje prvega novomeškega škofa msgr. Andreja Glavana. 

V nedavnem intervjuju za tednik Družina (13/2021) je msgr. Andrej Glavan dejal: »V 15 letih smo imeli kar nekaj načrtov, da bi več vlagali v živo pastoralo, a smo najprej vzpostavili predpogoje, stavbe, ki so potrebne tako za škofijsko ustanovo kot pastoralo, pa so se nam načrti drug za drugim podirali. Prvo leto smo že načrtovali katoliško gimnazijo, pozneje katoliški vrtec, a v nekaterih ni bilo poguma in so se ustrašili težav. V načrtih je bila tudi ureditev arhiva in verskega muzeja v stari kašči. Od prvega leta smo v škofiji skrbeli za povezovanje duhovnikov z željo, da se duhovniki povežejo med seboj in da zaživimo kot skupnost. Temu so sledile tudi druge škofije in je zaživelo po vseh škofijah. Drug način povezovanja pa so kanonične vizitacije, ko vsake štiri leta obiščem vse župnije in lahko rečem, da danes dobro poznam škofijo.«

Zbirka Cerkveni dokumenti: Nova ureditev Cerkve v Sloveniji leta 2006

Vir: Družina