Obisk iz Peruja in sveta maša

9.9.2013 ob 12:00 Maribor Mladi, Škofija Maribor

»Je Jezus, je v tebi, je v meni, je v vseh nas,« so prepevali naši gostje iz Peruja, ki so nas pod vodstvom sestre Andreje Godnič, v četrtek 5. septembra 2013, razveselili s svojim obiskom. Družini, ki sta prišli s sestro, sta našo dvorano napolnili z veseljem, dobro voljo, srečo, petjem in plesom ter na splošno preredili pravo »fešto«.

V Slovenijo so pred tremi tedni prileteli iz daljnih in mrzlih Andov v Peruju in tako so na srečanju z nami že lahko podelili nekaj spominov ter izrazili svoje mnenje o naši, od Peruja 64x manjši, a čudoviti Sloveniji. Sedemletni Perujki bo, kot je sama povedala, v spominu najbolj ostalo kopanje v Izoli in pa velikanska pica, ki so si jo privoščili. Le-ta pa ni bila edina stvar, ki jih je presenetila s svojo velikostjo. Čudili so se tudi ob pogledu na stanovanjske zgradbe, ki po velikosti krepko presegajo njihove osemmetrske hiše, katerih notranjost predstavljajo kuhinja, dnevna soba, spalnica in majhno stranišče.

Predstavitev Perujcev je bila dinamična in glasbeno obarvana, kljub vsemu pa nam je ostalo še dovolj časa, da smo lahko tudi sami postavili nekaj vprašanj. Med drugim nas je zanimalo, kako je z duhovnimi poklici v njihovi državi in izvedeli smo za zanimivo nasprotje, ki so ga opazili med našo in svojo deželo, kljub 24 000 000 prebivalcev, je število duhovnih poklicev namreč izredno majhno, medtem ko je v naši, ne tako zelo veliki Sloveniji, precej večje. Duhovniki v obeh deželah, pa se ne razlikujejo samo po številčnosti, temveč tudi po načinu pristopa. Medtem ko so v Južnoameriški državi duhovniki bolj zaprtega in resnega značaja, imamo pri nas ogromno pozitivnih oz. kot so se izrazili naši gostje »veselih« duhovnikov. Ker pa ŠgAMS obiskujemo tudi številni nogometni navdušenci, se nismo mogli upreti vprašanju, za kateri evropski nogometni klub navijajo naši gostje in odgovor s katerim so nam postregli, je navdušil navijače španske Barcelone.

 »Nismo prišli, ker smo najboljši, temveč zato, ker nas je Bog izbral za svoje orodje.« To so bile besede ob koncu srečanja z našimi obiskovalci, ki so prišli k nam z namenom, da bi Jezusa zbudili v srcih, v katerih spi in Mu pomagali vstopiti v srca, ki ga še ne poznajo.


V ponedeljek, 9. septembra 2013, ob 12.00 pa bomo imeli dijaki Škofijske gimnazije in Dijaškega doma Antona Martina Slomška v mariborski stolni cerkvi sv. Janeza Krstnika sveto mašo, ki jo bo daroval bivši dijak naše šole in sedanji duhovni asistent v dijaškem domu Marjan Pučko. Priporočili se bomo Bogu in bl. Antonu Martinu Slomšku za uspešno šolsko leto 2013/2014.


Dodatne informacije dobite na sedežu Zavoda Antona Martina Slomška na Vrbanski cesti 30 v Mariboru pri gospe Silvi Belšak na tel. št.: 0590/92 207 ali po e-pošti na naslovu: [email protected].