Občni zbor Škofijske karitas Ljubljana

15.3.2014 Ljubljana

V soboto, 15. marca 2014, bo v Ljubljani potekal občni zbor Škofijske karitas Ljubljana pod geslom Veselite se v Gospodu! (Flp, 4,4-5).

Ob 9. uri se bomo zbrali pri sv. maši v stolni cerkvi sv. Nikolaja, ki jo bo daroval škof msgr. Andrej Glavan, apostolski administrator ljubljanske nadškofije.

Druženje bomo nadaljevali v veliki avli Teološke fakultete. Po sprejemu in pogostitvi bo nastopila vokalna skupina Domen, sledilo bo predavanje dr. Romana Globokarja z naslovom Papež Frančišek-upanje za prihodnost.

Sodelavci Škofijske karitas Ljubljana bodo predstavili poročila o delu v preteklem letu in o delovanju mreže Župnijskih karitas.

Zaključili bomo z monokomedijo Alda Nicolaja Žajfarca v izvedbi gledališča slepih in slabovidnih Nasmeh, igrala bo Anja Hočevar. S programom bomo predvidoma končali ob 13. uri.

Povzetek poročila o delovanju v preteklem letu

V letu 2013 je Škofijska karitas Ljubljana skupaj z mrežo 124 delujočih Župnijskih karitas pomagala v okviru naslednjih programov pomoči: psihosocialna pomoč družinam in posameznikom, v okviru katerega poleg materialne pomoči poteka tudi svetovalna dejavnost in mediacija, pomoč študentkam materam, pomoč otrokom (v preteklem letu smo začeli tudi s programom pomoči Botrstvo), pomoč starejšim, bolnim in invalidom, pomoč beguncem, tujcem in azilantom, pod okriljem Škofijske karitas Ljubljana sta potekala tudi tabora za slepe, podprli smo delovno prijateljski tabor dijakov Škofijske klasične gimnazije v Bosni ter sofinancirali sarajevsko ljudsko kuhinjo.

Delovanje Karitas v Nadškofiji Ljubljana temelji na prostovoljstvu. V letu 2013 je 3.353 prostovoljcev opravilo 183.431 ur prostovoljnega dela. Poleg materialne pomoči so ljudem v stiski nudili oporo, razumevanje, jim poskušali stati ob strani in vliti občutek, da niso sami. Pogovorov in usmerjanja je bil deležen vsak prosilec. Svetovanje so obogatili tudi z mediacijo.

V preteklem letu smo na Škofijski karitas Ljubljana veliko pozornosti namenili strokovni podpori prostovoljcem, ki so imeli možnost izobraževanja in usposabljanja na seminarjih  Karitas ter na tradicionalnih četrtkovih izobraževalnih večerih v Cerknici, na Brezjah in v Ljubljani. V lanskem letu so jim predavali: dr. Janez Juhant o odnosu med strahom in vero, dr. Marko Pišljar, strokovni direktor bolnišnice v Idriji, o različnih oblikah depresije ter o tem, kako izboljšati motivacijo za zdravljenje odvisnosti od alkohola. Dvakrat nam je predavala tudi dr. Andreja Poljanec, specialistka zakonske in družinske terapije na temo Nasilje-odločno ne. Na tradicionalnem januarskem srečanju, ki ga vsako leto organiziramo za prostovoljce, je predaval dr. Christian Gostečnik na temo Družina, ki je nimam, v jeseni pa smo v Portorožu pripravili vikend seminar Svetovalna pomoč, ki ga je vodil dr. Stanko Gerjolj. Udeležili so se ga prostovoljci ŽK, ki se pri svojem delu srečujejo z nematerialnimi oblikami pomoči. V letu 2013 smo izvedli tudi osem tečajev domače nege, usposabljanje je uspešno zaključilo 205 udeleženk in udeležencev. Redno že vsa leta poteka tudi tečaj Prvi socialni pogovor ter supervizijska srečanja, ki prostovoljcem nudijo oporo pri njihovem delu.

V letu 2013 smo razdelili za 418.787,65 € hrane iz intervencijskih zalog EU-ja, za 209.008,98 € hrane, ki smo jo kupili, ter za 385.000€ poklonjene hrane.

Samo na Škofijski karitas Ljubljana smo za plačilo položnic za osnovne življenjske stroške namenili 137.020,33 €, v jeseni smo v okviru akcije Družina razdelili 65.963,00 € za ogrevanje. 1.054 družin se je vključilo v vsakoletno akcijo Pomoč pri nakupu šolskih potrebščin, v okviru katere smo 2.210 šolarjem razdelili 131.350,00 €. Poleg tega smo šolarjem s pomočjo Župnijskih karitas razdelili še 15.000 zvezkov.

S plačilom položnic so pomagale tudi Župnijske karitas v skupni vrednosti 172.272,53 €. K temu je potrebno prišteti še ostalo pomoč Župnijskih karitas družinam, ki je znašala 90.003,03 €, posameznikom 67.310,26 €, za šolske dejavnosti so Župnijske karitas namenile 74.094,78 €, za pomoč starejšim 90.424,06 €, za pomoč brezdomcem pa 118.944,29 €.

Celotna realizirana pomoč znaša 1.741.047,51 € ter za dodatnih 530.000,00 € pomoči v obliki podarjene hrane, zvezkov in šolskih potrebščin, oblačil ter ostale opreme.

Skupaj smo na različne načine pomagali 34.033 prejemnikom oziroma 6.612 družinam.

Podrobnejša poročila so v celoti objavljena v zborniku. Natisnjen bo na voljo na občnem zboru.