Občni zbor Škofijske karitas Ljubljana

23.3.2013 Ljubljana Karitas, Občni zbor
Naslovnica zbornika Naslovnica zbornika

V Ljubljani bo v soboto, 23. marca 2013, potekal občni zbor Škofijske karitas Ljubljana pod geslom Naj Kristus po veri prebiva v vaših srcih (Ef 3,17).

Srečanje se bo ob 9.00 začelo z mašo v stolni cerkvi sv. Nikolaja, ki jo bo ob somaševanju duhovnikov daroval nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres.

Nagovor nadškofa Antona Stresa

Uradni del se bo nadaljeval v veliki avli Teološke fakultete na Poljanski cesti 4. Z glasbeno točko se bodo predstavili učenci Glasbene šole Ljubljana Vič – Rudnik. Prof. dr. Janek Musek bo predaval o modrosti v sodobnem življenju. Sodelavci Škofijske karitas Ljubljana bodo predstavili poročila o delu v preteklem letu in o delovanju mreže župnijskih Karitas. Občni zbor bodo sklenili z gledališko predstavo dramskega igralca Gregorja Čušina z naslovom Vera levega razbojnika.


Povzetek poročila o delovanju v preteklem koledarskem letu

V letu 2012 je Škofijska karitas Ljubljana skupaj z mrežo 124 delujočih župnijskih Karitas, ki jih strokovno podpira, uspešno opravljala svoje poslanstvo.

Delovanje Karitas v Nadškofiji Ljubljana temelji na prostovoljstvu. V letu 2012 je 3.084 prostovoljcev opravilo 178.953 ur prostovoljnega dela. Poleg materialne pomoči so ljudem v stiski nudili oporo, razumevanje, jim stali ob strani in dajali občutek, da niso sami. Pogovorov in usmerjanja je bil deležen vsak prosilec. Svetovanje so obogatili tudi z mediacijo.

V preteklem letu so na Škofijski karitas Ljubljana veliko pozornosti namenili strokovni podpori prostovoljcem, ki so imeli možnost izobraževanja in usposabljanja na seminarjih Karitas ter na tradicionalnih četrtkovih izobraževalnih večerih v Cerknici, na Brezjah in v Ljubljani. Lani so predavali naslednji gostje: dr. Janez Juhant o vlogi sprave v življenju in delu človeka in družbe ter o odnosu med strahom in vero, psihoterapevt mag. Marko Kovačič o osamljenosti v današnji družbi ter psihiater dr. Marko Pišljar, strokovni direktor bolnišnice v Idriji, o različnih oblikah depresije. Željo in potrebo prostovoljcev po izobraževanju dokazuje tudi udeležba na januarskem srečanju v Antonovem domu na Viču, kjer je dr. Stanko Gerjolj predaval o izzivih karitativnega svetovanja, po predavanju pa je sledilo delo v delavnicah na temo prevladujoči načini odzivanja na konkretne stiske. Poleg tega so po številnih krajih potekali utečeni tečaji: prvi socialni pogovor, domača nega in supervizija.

V letu 2012 so za pomoč v hrani namenili 994.538 €, za pomoč pri plačilu položnic 472.884 €, za pomoč pri nakupu šolskih potrebščin 111.010 €, za plačilo prehrane, prevozov in šolskih dejavnosti za otroke 94.964 €, za pomoč starejšim, bolnim in invalidom 87.574 €, pomoči brezdomcem pa 33.763€.

Podrobnejša poročila so v celoti objavljena v zborniku.

Zbornik Škofijske karitas Ljubljana


Dodatne informacije dobite na sedežu Škofijske karitas Ljubljana na Poljanski cesti 2 v Ljubljani, tel. 01/439–21–30 ali po e-pošti na naslovu: [email protected].