Novinarsko vprašanje o pastoralnem delovanju duhovnikov iz tujine v Sloveniji

31.1.2018

DNEVNIK

Lep pozdrav,
prosim za odgovore:
1. Slišal sem, da sta v Sloveniji zaposlena dva duhovnika iz Poljske. Ali to drži in kje sta nameščena?
2. Ali je v Sloveniji zaposlenih še kaj duhovnikov iz tujine? Koliko jih je in od kod prihajajo?
3. Zakaj uvažamo duhovnike? Jih je v Sloveniji premalo in zakaj? Koliko duhovnikov primanjkuje?
4. Imate v načrtu pridobiti še kakšne duhovnike iz tujine? Kdaj, od kod, koliko? Imate glede pridobivanja delovnih dovoljenj in podobnega kakšne težave?
5. Kako so ti tuji duhovniki plačani? Koliko zanje nameni država, koliko prihaja od drugod? Se glede tega v čem razlikujejo od slovenskih duhovnikov?
6. Kakšna je povprečna starost slovenskih duhovnikov? In koliko so stari ti, ki so prišli iz tujine?

Hvala
Dnevnik


Spoštovani,

najlepša hvala za poslana vprašanja. Glede na vaša vprašanja odgovarjam, da v Nadškofiji Ljubljana delujeta dva duhovnika iz Poljske: eden je župnik v župniji Ljubljana - Kašelj/Zalog, drugi pa je duhovni pomočnik v župniji Dolnji Logatec. Z njima Nadškofija Ljubljana nima sklenjene pogodbe o zaposlitvi, saj slovenski duhovniki samostojno opravljajo versko dejavnost in niso v rednem delovnem razmerju. Omenjena duhovnika vzdržujejo verniki s svojimi prostovoljnimi darovi.

Na vaše vprašanje o nameščanju duhovnikov iz tujine vam sporočam, da Cerkev v Sloveniji ne  namerava uvažati duhovnikov iz tujine.

Več  informacij o številčnosti,  povprečni starosti duhovnikih in drugih podatkih v zvezi s sofinanciranjem socialnih prispevkov, najdete v Letnem poročilu Katoliške cerkve za leto 2017: http://katoliska-cerkev.si/letno-porocilo-katoliske-cerkve-v-sloveniji-2017 .

Lep pozdrav,
dr. Tadej Strehovec, generalni tajnik