Novinarska konferenca Slovenske karitas na temo povezanosti med migracijami in globalnim razvojem ter o projektu MIND s predstavniki 12 organizacij Karitas iz EU

21.2.2019 ob 13:00 Ljubljana Karitas, Dobrodelnost, Evropa, Migracije

Slovenska karitas med 19. in 21. februarjem 2019 gosti na skupnem srečanju predstavnike organizacij Karitas iz EU, ki so partnerji pri projektu ozaveščanja in zagovorništva MIND (Karitas Avstrije, Nemčije, Bolgarije Češke, Nizozemske, Belgije, Italije, Portugalske, Slovaške, Slovenije, Švedske ter Caritas Europa). Sodelovala bosta tudi predstavnika Caritas Afrike in Libanona.

Ob tem dogodku bodo pripravili novinarsko konferenco, na kateri bodo osvetlili teme migracij in globalnega razvoja, iz Evropske perspektive in perspektive držav v razvoju (Afrike in Bližnjega Vzhoda). Predstavili bodo tudi projekt MIND. Konferenca bo v četrtek, 21. februarja 2019, v City hotelu, na Dalmatinovi 15 v Ljubljani, s pričetkom ob 13.00 (izvajanje v slovenskem in angleškem jeziku).

Na konferenci bodo sodelovali:

  • mag. Cveto Uršič, generalni tajnik Slovenske karitas,
  • Shannon Pfohman, vodja oblikovanja politik in zagovorništva ter projekta MIND pri Caritas Europa, 
  • Rick Jones, vodja projektaMIND pri Caritas Austria, vodilnem partnerju projekta, 
  • Albert Mashika, generalni tajnik Caritas Africa,njegove korenine so v DR Kongo,  
  • Fr. Paul Karam, predsednik Caritas Libanon,
  • mag. Karin Abram, vodja oddelka zaoblikovanje politik, zagovorništvo in programe pri Caritas Austria, 
  • Jana Lampe, vodja mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči na Slovenski karitas. 

Za novinarska vprašanja bodo na voljo tudi predstavniki ostalih partnerjev v projektuiz Karitas Italije, Portugalske, Švedske, Nizozemske, Belgije, Češke in Slovaške.

Preko projekta MIND (Migracije.Povezanost.Razvoj.) si dvanajst organizacij Karitas iz držav EU prizadeva za povečanje ozaveščenosti o pomenu univerzalnega trajnostnega razvoja in njegovi povezanost s temeljnimi vzroki za migracije (konflikti, podnebne spremembe ter skrajna revščina). S projektom želi opozoriti tudi na vlogo EU pri reševanju razvojne problematike in naslavljanju temeljnih vzrokov za migracije, s povečanjem uradne razvojne pomoči. Izpostavlja tudi pomen aktivne vloge migrantov pri soustvarjanju razvoja v gostujočih in izvornih državah ter povečujemo prostor možnosti medsebojnega srečevanja z migranti in spoštovanja. 

Mag. Cveto Uršič, generalni tajnik Slovenske karitas

 

Več o projektu MIND: http://www.karitas.si/mednarodna-pomoc/migracije-in-razvoj/