Nour Ensemble - stara evropska in perzijska glasba

3.7.2013 ob 20:30 Rogaška Slatina Glasba, Koncert
Nastopajoči ansambel Nastopajoči ansambel

V kristalni dvorani Grand hotela Rogaška v Rogaški Slatini bo v sredo, 3. julija 2013, v okviru festivala Seviqc Brežice koncert stare evropske in perzijske glasbe, ki jo bo izvajal ansambel Nour z naslovom Pesem svetlobe

Ansambel Nour poskuša odkriti in poustvariti glasbeno avro, ki si jo delita Vzhod in Zahod, skupen jezik, ki je v zgodovini glasbe morda nekoč obstajal. Repertoar ansambla izvira iz obeh tradicij, perzijske in evropske: Conductus iz 13. stoletja in melodije v načinu nava … gregorijanska koralna psalmodija, pomešana s psalmodijo zgodb iz pokrajine Uraman v Kurdistanu … kontrast, ustvarjen s kombinacijo besedil iz Korana in biblijskih besedil, zapetih skupaj, a z ohranitvijo posebnosti obeh … Tekmovalnost med kurdskimi in španskimi zbori pri petju cantigas Alfonsa X el Sabia. Glasbeniki in pevci se igrajo tako z različnimi barvami in slogi kot tudi s podobnostmi vsakega od glasbenih izročil. Glasba ansambla Nour je kot talilni lonec, v katerem se srečujejo ta stara izročila in sodobni repertoar, ki ga interpretirajo umetniki 21. stoletja.


"Po 11. septembru je srednji vek postal zanimiv kot praoblika krščansko-islamskega boja - s križarji na eni strani in Saraceni na drugi, in to brez kančka skupnega. A to sliko na navdihujoč način izpodbija pogumen projekt, ki ga je začela muslimanska država, s katero smo očitno na poti proti apokaliptičnemu končnemu obračunu - Iran. V votlinastem gradu na jugu Irana se srečajo francoska skupina stare glasbe in iranski glasbeni mojstri ter skupaj odkrivajo povezave med evropskimi korali in islamsko liturgijo, med provansalskimi trubadurji in sufi-mističnimi pesniki. Kljub velikim razlikam v vokalnem stilu, je tu skupna eterična želja, ki pevcem omogoča, da zavzamejo isto mesto in se gibljejo eden okrog drugega kot v nekakšnem milenijskem plesu. Če se lahko iranski elementi realnosti približajo bolj kot to uspe poustvarjenim zvokom Francozov, gre tu za izjemno izkušnjo, vredno truda, s trenutki resnično zastrašujoče lepote. Na žalost pa je bil prvi del, simultana recitacija Biblije in Korana, odstranjen zaradi strahu pred ekstremisti."

(Mark Hudson, Daily Telegraph, 2005)


O ansamblu

www.nourensemble.com


Nour Ensemble (Francija / Iran): Christophe Rezai (tenor, indijski harmonij, vodstvo), Mostafa Mahmoudi (perzijsko in kurdsko petje), Pierre-Yves Binard (bariton, tolkala), Pierre Baranger (tenor, traverso), Hamid Khosroshahi (bas), Ali Boustan (oud, shouranguiz), Reza Asgarzadeh (duduk, kljunasta flavta, glas), Jasmin Martorell (svetovalec za vokal)

Ansambel Nour je bil ustanovljen leta 2000 med ustvarjanjem neke skladbe v okviru projekta ALBA. Kombinacija iranske in evropske vokalne glasbe je popolna novost. Leta 2002 je vokalni kvintet Nour delal na repertoarju zahodnjaške polifonije iz obdobja od 15. do 17. stoletja. Ansambel je nastopil v mnogih starih cerkvah province Azerbajdžan v Iranu. O tem glasbenem potovanju je bil posnet dokumentarni film v sodelovanju s televizijskim kanalom ARTE. Leta 2003 se je ansambel Nour osredotočil na prav to glasbeno izkušnjo med Perzijo in Zahodom. Evropskim in iranskim pevcem se je tako pridružilo nekaj iranskih inštrumentov. Z novim repertoarjem so se prvič pokazali oktobra leta 2003 v pariškem "Forum des Halles". Leta 2004 je ansambel Nour posnel svoj prvi album na osupljivi lokaciji, in sicer na gradu Ardeshir Babakan (iz časa Sasanidske dinastije) iz 3. stoletja. Tudi o tej glasbi in snemanju je bil posnet dokumentarni film. Odtlej je ansambel Nour sodeloval na mnogih koncertih in festivalih v Evropi, delal pa je tudi z mnogimi drugimi glasbenimi ansambli. Junija 2012 je ansambel nastopal na festivalu sakralne glasbe v Fezu (Maroko) in na festivalu "Les Orientales" v Franciji, kjer je njihov koncert prenašal televizijski kanal Mezzo. Septembra 2012 je bil ansambel Nour povabljen na Le Festival de musique baroque de Pontoise - koncert je prenašala radijska postaja France-Musique.