Nagovor škofa Jurija Bizjaka na Sveti Gori pri maši na molitvenem dnevu za duhovne poklice

9.9.2017 Sveta Gora Duhovni program, Duhovniki, Molitev, Romanje, Mladina

Geslo našega srečanja je: 'Prisluhni in pogumno odgovori!' In prebrali in poslušali smo odlomke letošnje 17 navadne nedelje, ki nam dajejo lepa izhodišča za naše današnje molitve in prošnje za nove duhovne poklice.

V evangeliju smo slišali tri Gospodove primerjave nebeškega kraljestva: nebeško kraljestvo je kakor zaklad, je kakor biser, je kakor mreža. Najprej je kakor mreža, ki zajema ribe vsake vrste. V nebeško kraljestvo smo poklicani vsi, dobri in slabi, pobožni in brezbožci, pravični in krivični – vsi smo ustvarjeni po Božji podobi in vsi smo Božji otroci. Mnogi prvi bodo poslednji in mnogi poslednji bodo prvi. Vsem grozi Gospodova beseda, da se nam bo Božje kraljestvo lahko vzelo in se bo dalo tistim, ki bodo prinašali svoj sad. Kdor bo vztrajal do konca, bo zveličan, kakor pravi tudi prilika o dobrem semenu in ljuljki.

Potem je nebeško kraljestvo kakor biser, ki ga trgovec išče in najde. Ne samo navadnih kamnov, tudi dragih kamnov je veliko in niso vsi enako dragoceni. Gospod želi, da smo podobni trgovcu, ki je podjeten, ki ni zadovoljen z vsakim kamenčkom, ampak hoče najboljše, najbolj dragoceno, kar je mogoče najti. Izvoljeno ljudstvo priporoča, naj si človek postavi svoje cilje visoko, čim višje. Ne previsoko, kar ni dosegljivo, pa tudi ne prenizko, kar ne zahteva nobenega napora in nobene žrtve. Oceni svoje talente in svoje sposobnosti, izberi in se opremi, odloči se in plani na pot. Gospod bo varoval tvoj prihod in tvoj odhod. Kdor se ozira nazaj, ni primeren za Božje kraljestvo.

Potem je nebeško kraljestvo kakor zakopan zaklad. Nihče ne ve zanj, nekdo ga slučajno odkrije in nič ne pomišlja: Vsi se mu čudijo, čemu zdaj skrivnostna kupčija, da prodaja vse, kar ima, in kupuje to ubogo zemljo, ki komaj kaj rodi. Naš kupec pa dobro ve, kaj prodaja in kaj kupuje, ob svojem času bo zaklad skočil na svetlo in vse bo pojasnjeno. Kjer je tvoj zaklad, tam je tudi tvoje srce. In vse drugo naj te ne skrbi. Bodi previden in ga čuvaj, kajti naš zaklad je v glinasti posodi. Bodite skriti človek srca v neuničljivem okrasju krotkega in mirnega duha, to je dragoceno pred Bogom (1 Pt 3,4).

V drugem berilu smo slišali apostola Pavla, kako Gospodovim poklicanim vse pripomore k dobremu: tudi stiske, preganjanja, dvomi, napori in težave, vse služi za napredek in duhovno rast. Vsi poklicani in izvoljeni so tudi opravičeni in poveličani: Trpljenje sedanjega časa se ne more primerjati s slavo, ki se bo razodela nad nami. Tudi vsak izmed nas je bil poklican še v materinem telesu in naša naloga je, da odkrijemo veličasten načrt, ki ga ima Gospod z nami. Niste vi mene izvolili, ampak sem jaz vas izvolil in postavil, da greste in obrodite sad in da vaš sad ostane.

In smo pri kralju Salomonu in njegovi veličastni molitvi in prošnji: Daj mi poslušno srce, da bom znal razločevati med dobrim in hudim. To je danes tudi naša skupna prošnja, še posebej pa je to prošnja vseh tistih med nami tu na Sveti Gori in vseh tistih, zlasti mladih, za katere prosimo, da bi doživeli skrivnostno Gospodovo ponudbo: Prosi, kaj naj ti dam! In naj bo kakor Salomonov tudi njihov odgovor: Gospod, daj mi poslušno srce, da bom pogumno odgovoril tvojemu klicu in postal ribič ljudi, odrinil na globoko in vrgel daleč svoje mreže, ali pa potegnil svoj čoln h kraju in se odpravil iskati dragocen biser in zakopan zaklad. Na tvojo besedo, Gospod, ali eno ali drugo ali tretje. Kamor hočeš ti, kakor hočeš ti, dokler hočeš ti! Amen.

 

Msgr. dr. Jurij Bizjak, koprski škof