Nagovor papeža Frančiška pri bogoslužju na prvem srečanju z mladimi na plaži Copacabana

25.7.2013 Rio de Janeiro, Brazilija Papež Frančišek, Mladina
Papež Frančišek na plaži Copacabana - Foto splet Papež Frančišek na plaži Copacabana - Foto splet

 

Dragi prijatelji!

»Dobro je, da smo tukaj,« je Peter rekel potem, ko je videl Gospoda spremenjenega v slavi. Ali mi želimo te besede ponoviti? Mislim, da je odgovor pritrdilen, saj je za vse nas dobro, da smo danes tukaj zbrani okrog Jezusa! On je tisti, ki nas sprejema in je navzoč tukaj med nami v Riu. V evangeliju smo slišali, kako Bog Oče reče: »Ta je moj Sin, moj Izvoljenec, njega poslušajte!« (Lk 9,35). Če je Jezus tisti, ki nas sprejema, bi tudi mi morali sprejeti njega in prisluhniti njegovim besedam; prav preko sprejema Jezusa Kristusa, Besede, ki je postala meso, nas Sveti Duh spreminja, razsvetljuje našo pot v prihodnost in nam omogoča, da s krili upanja radostni nadaljujemo po tisti poti (prim. Lumen Fidei, 7).

Ampak, kaj lahko storimo? »Bote fé – dodaj vero.« Križ Svetovnega dneva mladih je te besede razglašal ves čas romanja po Braziliji. Dodaj vero. Kaj to pomeni? Ko pripravljamo obed in ugotovimo, da manjka sol, dodamo sol; če manjka olje, dodamo olje. Dodati, to je, postaviti na vrh, preliti. In prav tako je v našem življenju, dragi mladi prijatelji: če želimo, da bo imelo pomen in bilo izpolnjeno, kot si želite in zaslužite, vam rečem: Dodajte vero, in vaše življenje bo dobilo nov okus, imelo bo kompas, ki vas bo usmerjal. Dodajte upanje in vsak vaš dan bo razsvetljen in vaše obzorje ne bo več temno ampak jasno. Dodajte ljubezen in vaše življenje bo kot hiša, zgrajena na skali, vaše potovanje bo radostno, saj boste našli veliko prijateljev, ki bodo potovali skupaj z vami. Dodajte vero, dodajte upanje, dodajte ljubezen!

Ampak kdo nam vse to lahko da? V evangeliju smo pravkar slišali odgovor: Kristus. »To je moj Sin, moj Izvoljenec, njega poslušajte!«. Jezus je tisti, ki nam prinaša Boga in nas prinaša Bogu. Z njim je naše življenje spremenjeno, obnovljeno in resničnost lahko vidimo z novimi očmi, z Jezusovega gledišča, z njegovimi očmi (prim. Lumen Fidei, 18). Zato danes želim vztrajati skupaj z vami: dodajte Kristusa v svoje življenje in našli boste prijatelja, ki mu vedno lahko zaupate; dodajte Kristusa in videli boste, kako se krila upanja razširjajo in vam omogočajo, da z radostjo potujete v prihodnost; dodajte Kristusa in vaše življenje bo polno njegove ljubezni; vaše življenje bo rodovitno.

Danes bi vsakega od nas rad iskreno vprašal: v koga polagamo naše zaupanje? V nas same, v materialne stvari ali v Jezusa? Vsi smo v skušnjavi, da bi sebe postavili v središče, da bi mislili, da lahko povsem sami zgradimo svoja življenja, ali pa da je naše življenje osrečujejo le materialne dobrine, denar ali moč. Ampak temu ni tako. Seveda, materialne dobrine, denar in moč lahko povzročijo bežno vznemirjenje, nas preslepijo, da smo srečni, ampak na koncu so vedno one tiste, ki posedujejo nas in nas silijo k temu, da si vedno želimo več in nikoli nismo zadovoljni. Dodajte Kristusa v svoje življenje, položite svoje zaupanje vanj in nikoli ne boste razočarani! Glejte, dragi prijatelji, vera v naših življenjih povzroči revolucijo, ki bi jo lahko imenovali Kopernikova, ker iz središča odstrani nas in tja postavi Boga; vera nas potopi v njegovo ljubezen in nam daje varnost, moč in upanje. Navzven se ni nič spremenilo; ampak v globini našega biti je vse drugačno. Mir, blagost, dobrotljivost, pogum, krotkost in veselje, ki so vsi darovi Svetega Duha (prim. Gal 5,22), najdejo dom v našem srcu in naše življenje je spremenjeno. Naš način razmišljanja in delovanja je prenovljen, postane Jezusov, Božji način razmišljanja in delovanja. V času Leta vere je ta Svetovni dan mladih resnični dar, ki nam je ponujen, da bi nas zbližal z Bogom, da postanemo njegovi učenci in misijonarji, da mu dopustimo, da prenovi naša življenja. 

Dragi mladi: dodajte Kristusa v svoja življenja. V teh dneh vas Kristus pričakuje v svoji besedi. Pozorno mu prisluhnite in vaša srca bo ogrela njegova navzočnost. Dodajte Kristusa, čaka vas v zakramentu sprave, da bi po njegovi milosti ozdravil rane, ki jih je povzročil greh. Ne bojte se prositi za Božje odpuščanje! Kot oče, ki nas ima rad, se nikoli ne naveliča nam odpuščati. Bog je čisto usmiljenje! Dodajte Kristusa: na vas čaka v svojem telesu v Evharistiji, zakramentu njegove navzočnosti in njegove žrtve iz ljubezni, in v človečnosti mladih, ki vas bodo s svojim prijateljstvom obogatili, vas spodbudili s svojim pričevanjem vere in vas naučili jezika ljubezni, dobrote in služenja.

Tudi vi, dragi mladi, ste lahko vesele priče njegove ljubezni, pogumne priče njegovega evangelija, in na ta svet prinašate žarek njegove svetlobe.

»Dobro je, da smo tukaj,« da dodajamo Kristusa v naša življenja, dodajamo vero, upanje in ljubezen, ki nam jih daje. Dragi prijatelji, pri tem praznovanju smo sprejeli podobo Naše Gospe iz Aparecide. Skupaj z Marijo želimo biti učenci in misijonarji. Kot ona, želimo tudi mi reči »Da« Bogu. Prosimo, da njena materinska ljubezen posreduje za nas, da bodo naša srca odprta, da bomo ljubili Jezusa in poskrbeli za to, da ga bodo ljubili tudi drugi. On čaka na nas in računa na nas. Amen.


 

Besedilo je prevedla Ana Tulipan.