Nagovor nadškofa metropolita v Rio de Janeiru pri maši ob začetku SDM v Copacabani

23.7.2013 Rio de Janeiro, Brazilija Mladina
Nadškof metropolit sv. Sebastjana v Rio de Janeiru Orani João Tempesta, OCist Nadškof metropolit sv. Sebastjana v Rio de Janeiru Orani João Tempesta, OCist

 

Dragi mladi!

Začenjamo Svetovni dan mladih Rio 2013! Dobrodošli! Naše čudovito mesto je z vašo prisotnostjo postalo še lepše! Prevzema nas veliko veselje: tukaj ste! Prišli ste z vseh koncev sveta! V teh dneh bo tukaj vaš dom! Ste del naše družine v tem prelepem in pomembnem zgodovinskem trenutku!

Vsem, ki ste utrujeni od potovanja ali dolge hoje: to je čas, ko smo z Jezusom Kristusom, da bi živeli kot njegovi učenci. Sad te naše skupne izkušnje bo misijonsko navdušenje! Iti in narediti vse za Jezusove učence!

Po Božji previdnosti je bilo prav temu SDM, ki se po 16 letih vrača v Latinsko Ameriko, namenjeno, da bo kraj prvega apostolskega potovanja prvega latinsko-ameriškega papeža, Frančiška, ki je prišel, da bi vodil ta čudovit trenutek v življenju Cerkve na območju nadškofije sv. Sebastjana. Uradno smo ga z velikim veseljem v ponedeljek že pozdravili na ulicah našega mesta, slovesno pa ga bomo sprejeli tukaj, prav na tem mestu, še v četrtek.

Nadškofija sv. Sebastjana v Rio de Janeiru je z veliko odgovornostjo sprejela izbiro (zdaj že zaslužnega) papeža Benedikta XVI., ki jo je oznanil ob koncu maše v Madridu avgusta 2011. Zahvaljujemo se mu za izbiro in vodenje, za temo SDM in spodbudo. Vemo, da nam sledi v molitvah in nas spremlja preko medijev. Njemu prav prisrčen pozdrav.

Ta teden bo Rio postal središče Cerkve, žive in mlade. Vse poti vodijo sem. Prišli ste z različnih koncev sveta, da bi drug z drugim delili vero in veselje biti učenec. To veselje nas krepi in nas vabi, da se srečamo z ostalimi mladimi, da postanemo misijonarji vseh narodov. Najboljši dar, ki ga lahko podarimo drugim, je Kristusova navzočnost, ki nas napolnjuje in nas spodbuja k ljubezni in k temu, da se darujemo, vedno v bratskem dialogu.

Prav tako smo prispeli sem po skoraj dveh letih romanja simbolov SDM po naši državi: križa SDM in Ikone Naše Gospe, ki sta zdaj prisotna pri vseh osrednjih dogodkih. Ko so nam ta simbola predali v Madridu avgusta 2011, so bili mladi v naši državi ganjeni in so ju v tem času z navdušenjem sprejeli v svojih skupnostih.

Na različnih krajih v mestu so z nami tudi številne relikvije zavetnikov in priprošnjikov SDM, ki nas spominjajo, da so v vseh obdobjih in krajih na svetu mladi, ki so se posvetili. Med nami so tudi njihovi sorodniki, ki so zgled krščanskega življenja in skupaj z nami molijo za današnje mlade.

Mladostno navdušenje povsod kaže obraz mladega kristjana, ki si prizadeva za to, da bi pričevanje resnično krščanskega življenja združil z družbenimi posledicami evangelija.

Poklicani smo, da smo protagonisti novega sveta. Prepričan sem, da boste to storili v svojih domačih krajih in državah. Svet potrebuje mlade, kot ste vi!

Pravkar smo slišali evangelij, v katerem Jezus pokliče Mateja, da naj postane njegov učenec. In ko ga pokliče, oznani tudi, da je prišel, da bi grešniki izkusili usmiljenje. Prišel je za nas, ki smo med poklicanimi k poslušnosti vere, kot nam pravi Pavel v pismu Rimljanom. »Prejeli smo milost in apostolstvo, poklicani smo bili za učence Jezusa Kristusa, Božji ljubljenci, poklicani in sveti.«

Prvo berilo nam skupaj s psalmom pravi, da bi naš odgovor moral biti v pripravljenosti: »Tukaj sem! Tukaj sem! Govori Gospod, kajti tvoj hlapec posluša! Z veseljem smo prišli izpolnjevati Gospodovo voljo« (1 Sam 3b-10.19, Ps 39/40). Za ta svetopisemski izraz si želimo, da bi bil danes in vedno na vaših ustnicah in v srcih: Tukaj smo, Gospod! Kot Matej smo tudi mi pripravljeni na posledice našega »da« Gospodu, polnega izzivov in radosti.

Njegov klic nas je združil na tem čudovitem prizorišču, na plaži, ki je poimenovana po začetni posvetitvi Naši Gospe iz Copacabane, pod gostoljubnim objemom Kristusa Odrešenika. Morje, mivka, plaža in množica nas spominjajo tudi na poklicanost ostalih učencev. To prizorišče nas spominja na barke, ki so jih na plaži pustili tisti, ki jih je Jezus poklical, da mu sledijo. Danes smo poklicani, da sledimo vstalemu Kristusu.

Učitelj Jezus nas vabi, da zaplavamo v globoke vode, v vode našega krsta. Naše čudovito mednarodno srečanje je natančno v srcu Leta vere, v času, naklonjenemu obnovi naših zavez v občestvu kristjanov. Poklicani smo, da v tem času raznolikosti, mnogih vprašanj in v dobi sprememb živimo globoko vero, z navdušenjem in v povezanosti s tistimi, ki se pustijo voditi delovanju Svetega Duha.

Naši domovi so vaši domovi! Pravkar se odvija revolucija ljubezni: drugi je za nas Kristus! Drugi je naš brat! Naj to odmeva po vsem svetu! Poklicani smo živeti v graditvi sveta bratov! Želimo, da se vsi in vsak počuti sprejetega v Kristusovem objemu, ki nas vse vabi, da se mu pridružimo pri graditvi Božjega kraljestva. Gremo skupaj?

Kristus nas vabi: pridite, moji prijatelji! Pojdimo skupaj z njim po stopinjah Petrovega naslednika, vikarja Odrešenika, ki bo kratek čas bival v Rio de Janeiru, in pri tem sejmo semena bratstva, kamorkoli bomo šli. Bodimo prinašalci miru in složnosti, spodbujajmo svet, da bo živel svetost, ki izvira iz Odrešenika človeka.

Zbrani okrog učitelja, skupaj z ostalimi mladimi učenci z vseh strani sveta, bomo rekli »Dobro je, da smo tukaj, Gospod« (Mt 17,4).

Sprehodite se skozi mesto, pričujte o Jezusu Kristusu, da bi se obvezali novemu svetu okužiti vsakega s Kristusovo radostjo in mirom, in si kot stražarji jutra prizadevali za prenovo sveta v luči Božjega načrta.

Ta intenziven čas romanja doživljamo, ker Jezus Kristus živi sredi med nami, daje nam svojega Svetega Duha in mi smo poklicani, da to resničnost živimo in jo drugim posredujemo na dostopen in razumljiv način. Jezus Kristus je vedno prisoten, še posebej za mlade, ki iščejo resnico, pravičnost in mir – in jih lahko najdejo le v Jezusu Kristusu.

Vi, dragi mladi, ste dar družbe, ki pričakuje, da bo njena kriza vrednot imela rešitev. Poklicani ste, da oblikujete novo generacijo, ki bo živela vero in jo posredovala naslednji generaciji. Povabljeni smo k izkušnji vere in da od tu odidemo okrepljeni! Navdušeno sodelovanje v skupnosti bo priložnost, da skupaj z ostalimi brati in sestrami pričujemo, da je drugačen svet mogoč! Prvi romar, ki je med nami, sveti oče papež Frančišek, se je na to potovanje odpravil skupaj z nami in nas bo v teh dneh vodil. Dragi mladi, ne bojte se odpreti svojih src Kristusu!

Veliko ovir in nepravičnosti moramo premagati. Gradimo mostove namesto zidov ali ovir. Ves svet, ki ga s svojo prisotnostjo predstavljate v tem mestu, mora videti solidarnost, deljenje in sprejem ljubezni Kristusa Odrešenika. Čas je, da prebudimo zaupanje in upanje, ki bosta postala drža za svetlejši jutri.

Marija s toliko imen in upodobitvami, tukaj, v Braziliji imenovana Naša Gospa iz Aparecide, kot glavna zavetnica, pa tudi Naša Gospa iz Penha, Naša Gospa iz Nazareta, je bila in ostaja spremljevalka in mati vseh narodov. Njej izročamo vsakega od vas, da boste s sprejetjem Kristusa, ki nam ga predstavlja, po svetu hodili kot misijonarji nove evangelizacije in protagonisti novega sveta, kot varuhi jutra in se prebudili v novo zarjo upanja: Kristus je vstal in hodi pred nami! Sveti Duh bo razsvetlil naša življenja, tako, da bomo razumeli svoje poslanstvo vodenja ljudi k Očetu.

Danes, ko se začenja SDM, nam Kristus Odrešenik pravi: »Pridite, moji prijatelji!« Med SDM se bomo naučili reči: »Govori Gospod, tvoj hlapec posluša!« In vedno bolj bomo slišali Gospoda, ki nam naroča: Bodite misijonarji. Pojdite in naredite vse narode za moje učence! In mi bomo odgovorili: »Tukaj smo, Gospod, pošlji nas!«

 


† Orani João Tempesta, OCist
Nadškof metropolit sv. Sebastjana v Rio de Janeiru


Besedilo je prevedla Ana Tulipan z Društva SKAM.