Nadškof Stres poziva vse, naj se vzdržijo nasilja

30.11.2012 Slovenija Država, Nadškof Stres, Nestrpnost
Nadškof Anton Stres Nadškof Anton Stres

Val protestov bo danes, v petek, 30. novembra 2012, po napovedih na družbenem omrežju Facebook zajel štiri večja slovenska mesta. Znova se bodo zbrali protestniki v Ljubljani, kjer je udeležbo napovedalo več tisoč ljudi. Nezadovoljstvo s stanjem v državi bodo izrazili še v Kopru, Novem mestu in Novi Gorici. Po izbruhu nasilja v Mariboru se vrstijo pozivi k mirnim protestom.

Tako so se v Komisiji Pravičnost in mir z zaskrbljenostjo odzvali na nedavne nasilne proteste, ki so potekali v Mariboru in poudarili, da je vsaka oblika nasilja nesprejemljiva. Danes je to za Radio Ognjišče ponovil tudi predsednik Slovenske škofovske konference ljubljanski nadškof Anton Stres. Dejal je, da so protesti po eni strani razumljivi, po drugi pa tudi sporni. »Stanje v državi je zelo težko. Vemo, da si vsi, ki so odgovorni v državi in ki nosijo največjo odgovornost za reševanje stanja, resno prizadevajo, da je potrebno sprejeti določene žrtve, če hočemo rešiti stanje, v katerem smo se znašli. Zato v tem trenutku potrebujemo predvsem pozitivno energijo, dobro voljo za skupno sodelovanje in razumevanje tudi nekaterih varčevalnih ukrepov, ki se jim ne moremo izogniti. Tudi v predsedniški kampanji je bilo izrečenih mnogo neresnih stališč, češ da stanje ni takšno in da bi se dalo priti do rešitev po »ne tako visoki ceni«.

Nadškof Stres zavrača vsako nasilje, do katerega lahko pride v tako pregretem ozračju. V svojem imenu in v imenu Katoliške Cerkve poziva vse, »ki sicer nameravajo iti na demonstracije, naj ohranijo človeško dostojanstvo v tem smislu, da se vzdržijo vsakega nasilja, najprej fizičnega, nato pa tudi verbalnega, se pravi neprimernega govorjenja, psovk in vseh drugih izražanj nestrpnosti.«


Besedilo je delno povzeto po v izvirniku, ki je objavljen na spletni strani Radia Ognjišče.