Nadškof Anton Stres ob 23-letnici Radia Ognjišče o zlorabi moči oblasti in spreminjanju ustave

Upokojeni ljubljanski nadškof msgr. dr. Anton Stres - Foto: Radio Ognjišče Upokojeni ljubljanski nadškof msgr. dr. Anton Stres - Foto: Radio Ognjišče

Radio Ognjišče je danes dopolnil 23. let. Praznovanje je bilo tudi tokrat razdeljeno na Gala koncert v Cankarjevem domu v Ljubljani, ki je bil v nedeljo, 19. novembra, in na sveto mašo, ki je bila danes v cerkvi Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu v Ljubljani.

Sveto mašo je daroval upokojeni ljubljanski nadškof msgr. dr. Anton Stres, ki je v pridigi spomnil tudi na zadnjo namero spreminjanja ustave zaradi zasebnega šolstva. Odločitev poslancev za začetek postopka spreminjana ustave je označil z besedami: "Kar je preveč, je preveč. So neke meje."

Nadškofu Stresu so se ob oltarju pridružili tudi direktor Radia Ognjišče msgr. Franc Bole, glavni urednik radia msgr. Franci Trstenjak pa tudi v vikar za Slovence v Gorici Karlo Bolčina. Po sveti maši je bila predstavitev misijonske akcije Radia Ognjišče Dobroti dajemo glas, ki je letos v ospredje postavila Ukrajino in tam delujočih slovenskih misijonarjev.


Nadškof Stres je v pridigi spomnil na babilonskega kralja Nebukadnezarja o katerem beremo v svetopisemskih odlomkih, ki jih v Katoliški Cerkvi prebiramo zadnji teden v cerkvenem letu. Dejal je: "Babilonski kralj, je podobno kot vsi tirani in zaničevalci Boga in človeškega dostojanstva menil, da zakon minljivosti zanj ne velja. Toda tudi njegovo mogočno kraljestvo je propadlo kot toliko drugih imperijev in režimov. Ne more obstati, ker je zgrajeno na zatiranju in krivici, četudi oblastniki menijo, da so bogovi: da lahko oni odločajo, kaj je pošteno in prav, izvajajo nasilje, teptajo človekove pravice, kakor dve tretjini parlamentarcev pred tednom dni v našem državnem zboru, in to v očiten posmeh ustavi in ustavnemu sodišču, ki je dolžno v ustavi zapisane pravice braniti. Češ, kaj pa nam morejo, saj smo večina, ki lahko po mili volji ukazuje manjšini, ne glede na to, ali je tako pošteno in prav. Toda kar je preveč, je preveč. So neke meje."

Po besedah nadškofa Stresa je strah pomemben in nevaren dejavnik v našem življenju in ne preseneča, da Jezus tako pogosto svari pred njim z besedami "Ne bojte se!" "Če si dopustimo, da nam nekdo požene strah v kosti, dela z nami, kar hoče. Zastraševanje je najpomembnejše orožje, ki ga s pridom uporabljajo vsi nasilniki, ker je tudi zastraševanje samo oblika nasilja. Ima seveda veliko stopenj in obrazov. Od tako imenovane "politične korektnosti", ko se nekdo ne želi zameriti oblastnikom, do konformističnega, udobnega obračanja po vetru javnega mnenja, ki ga v družbi sejejo in vzdržujejo za to poklicani in od oblasti plačani mediji," je opozoril nadškof Stres, ki je nato spomnil na lažno propagando in na zavajanje ljudi. "Laž je torej začetek vsakega propada. Kar je danes novo, je to, da se laži nihče več ne sramuje. Da se pristaja na to, da se laže, da je laž dobila enakovredno pravico poleg resnicoljubnosti. Govori se o tako imenovanih "fake news", angleška besedna zveza za širok pojav varljivih, prevarantskih in zavajajočih novic. Drugi imenujejo našo dobo dobo "po- resnice" ali "postresnice", kakor da bi smeli resnica in resnicoljubnost biti stvar preteklosti, mi pa smo lahko onstran nje, torej v zavestni lažni miselnosti," je povedal. Dejal je še, da je Cerkev, katere temeljna naloga in smisel obstoja je oznanjevanje Jezusa Kristusa, pozorna do javnih glasil. "Če je res, da ima tudi ona pravico - kakor vsak državljan in vsaka skupnost - do javnega izražanja mnenj, nazorov in prepričanj - kar je ena temeljnih demokratičnih svoboščin in pravic - ima pravico do dostopa do javnih glasil. Ima pravico do njihove uporabe, ker ima pravico do oznanjevanja. Ima pa tudi pravico do svojih glasil. Zato k naši krščanski dolžnosti pričevanja za Jezusa Kristusa sodi tudi to, da podpiramo krščanska javna glasila, med katerimi Radio Ognjišče gotovo ni na zadnjem mestu," je povedal v pridigi nadškof.

Glavni urednik Radia Ognjišče Franci Trstenjak je ob obletnici dejal, da je to priložnost za hvaležnost in veselje. "Hvaležnost dobremu Bogu, ki v obilni meri blagoslavlja delo naših voditeljev, novinarjev, tehnikov in drugih sodelavcev. Hvaležnost pa tudi našim dobrotnikom, prijateljem Radia Ognjišče, ki s svojimi darovi pomagajo pri obstoju in razvoju radijske postaje. Obletnica začetka štiriindvajset-urnega programa Radia Ognjišče spodbuja tudi k veselju, saj se je v triindvajsetih letih nabralo veliko lepih trenutkov in dogodkov, ki rišejo nasmeh na obraz. K veselju spodbuja zavest, da se tkejo močne vezi med ustvarjalci programa in poslušalci. Čeprav se ne vidimo, se čutimo; ko pa se vidimo iz oči v oči na različnih dogodkih, ki jih pripravlja Radio Ognjišče, pa ne manjka dobre volje ter koristnih odmevov in ocen radijskega programa," je povedal.

Več o praznovanju tudi na naši spletni strani radio.ognjsice.si


Besedilo je posredoval Alen Salihović.