Nacionalna konferenca mladinske pastorale

Na prvi dan aprila 2023 je v Domu sv. Jožefa v Celju potekala Nacionalna konferenca mladinske pastorale v organizaciji Urada za mlade (UM) pri Slovenski škofovski konferenci. Na konferenci je bil navzoč tudi odgovorni škof za mlade in predsednik UM nadškof msgr. Alojzij Cvikl. Nacionalna konferenca za Slovenijo je potekala že šestič in prvič v živo po covidu.

Namen konference je, da se organizacije, ki delujejo na področju mladinske pastorale srečajo v širšem okviru, se med seboj bolje spoznajo in skupaj oblikujejo smernice za mladinsko pastoralo v Sloveniji v prihodnje. To je tudi priložnost, da predstavijo svoje pobude in poiščejo možnosti za medsebojno sodelovanje. Konferenca je bila namenjena delegatom iz škofijskih odborov za mlade, skupnosti in organizacij, ki so vključeni v mladinsko pastoralo, udeležilo se je je 35 predstavnikov odgovornih in animatorjev iz različnih skupnosti.

V dopoldanskem delu je vsaka organizacija predstavila navečji izziv mladinske pastorale, ki ga je prepoznala v zadnjem letu in je nanj uspešno odgovorila. Prisluhnili smo predstavitvi osnovnih informacij o Evropskem novoletnem Taizejskem srečanju v Ljubljani (28. 12.-1. 1. 2024), o udeležbi mladih Slovencev na Svetovnem dnevu mladih v Lizboni (24. 7.–10. 8. 2023), o romanju mladih na Zaplaz k Lojzetu Grozdetu (26.-27. 5. 2023), o Mednarodnem molitvenem srečanju v Kopru za Mir v Evropi in na Balkanu (17.-18. 6. 2023) ter raznim drugim pobudam.

V popoldanskem delu smo namenili čas delu po skupinah, kjer smo razpravljali o nacionalnih izzivih mladinske pastorale in rešitvah zanje. Pokazalo se je, da moramo svoje moči usmeriti v pripravo kakovostnega večletnega formativnega programa za mladinske voditelje, ki bodo spremljali mlade generacije pri rasti v veri. Soglašali smo v tem, da mora biti pastorala prihodnosti bolj utemeljena na Kristusu in zakramentih. Nadškofove besede lahko povzamejo rdečo nit naših podelitev: »Osebno srečanje z Jezusom nas spremeni, spremeni mladega človeka. Mladinska pastorala v Sloveniji kliče, da naredimo korake naprej v ustvarjanju pogojev, da bi mladi prišli v oseben odnos s Kristusom. Živimo in delajmo v dobro mladih.”