Musica Locopolitana

28.8.2013 ob 15:00 Škofja Loka Glasba, Izobraževanje

Musica Locopolitana bo med 28. avgustom in 1. septembrom 2013 v Škofji Loki mladim glasbenikom, ki pri svojem rednem glasbenem izobraževanju posebno pozornost posvečajo zgodnji glasbi, ponudila ustvarjalno druženje. Izobraževanje bo potekalo v enem od najbolje ohranjenih slovenskih srednjeveških mest, ki s številnimi avtentičnimi ambienti udeležencem ponuja enkratno navdihujoče okolje. Udeleženci bodo posamezne ustvarjalne dneve začeli s skupnim jutranjim plesom, ki mu bodo sledile mojstrske delavnice oziroma individualni pouk z vrhunskimi domačimi in tujimi mentorji. Popoldnevi bodo posvečeni skupinski igri in predavanjem. Organizatorji želijo delovno vzdušje mojstrskih tečajev prenesti tudi na mestne trge in ulice in ga s kratkimi opoldanskimi in večernimi koncerti predstaviti njenim prebivalcem in obiskovalcem. Dan bodo sklenili z večernico na grajskem srednjeveškem vrtu:  

Škofjeloške spominčice so poimenovali okruške preteklosti, ki jih hranijo in čuvajo Škofja Loka in njeni prebivalci. Njihovo oživljanje ni le nostalgičen pogled v preteklost, ampak gre za pomoč sodobnemu človeku pri njegovi vse večji odtujenosti od okolja - narave in soljudi. Začenjajo se ob 16. uri in so namenjene vsem starostnim skupinam. Posebej bodo veseli obiskov družin in medgeneracijskega druženja. Srečanja s pogovori in delavnicami bodo potekala na srednjeveškem vrtu Loškega gradu in v njegovi okolici. Kratka plesna delavnica bo udeležence uvajala v večerne koncerte (ob 20.30). 

V okviru mednarodnih mojstrskih delavnic Musica Locopolitana so pripravili štiri tematsko zaokrožene sklope: Po poti treh gradov (v sredo, 28. avgusta 2013), Zelišča in ognjišče na prostem (v četrtek, 29. avgusta 2013), Mitološka bitja Škofje Loke (v petek, 30. avgusta 2013) in Ljudske igre (v soboto, 31. avgusta 2013). 

Dneve bodo sklenili z Večernicami, ki bodo namenjene sproščenemu druženju z izvajalci koncertov in degustaciji tipičnih loških jedi in pijač. 

Sklepni koncert mojstrskih tečajev bo v nedeljo, 1. septembra 2013, ob 20.30 v Sokolskem domu v Škofji Loki, v okviru katerega bodo nastopili glasbeniki iz razredov: dr. Michael Malkiewicz (AT): vokalna delavnica, Mateja Bajt (SI): kljunasta flavta, komorna igra, Stefano Bet (IT): renesančni, baročni in klasični traverso, Xavier Díaz-Latorre (ES): lutnja, Tanja Skok (SI): ples, Tineke Steenbrink (NL): asistentka za komorno glasbo. Poslušalci bodo prisluhnili strnjenemu programu petdnevnega delovnega vzdušja mladih umetnikov in njihovih profesorjev. 

Dodatne informacije