Ministrstvo za obrambo RS že deset let gosti Umetnike za karitas

24.11.2017 ob 13:00 Ljubljana Karitas, Kultura, Država, Umetnost, Vojaški vikariat
Odprtje razstave na MORS leta 2016 - Foto: Jožica Ličen Odprtje razstave na MORS leta 2016 - Foto: Jožica Ličen

Škofijska karitas Koper in Ministrstvo za obrambo RS vabita v petek, 24. novembra 2017, ob 13. uri v Perryjevo sobo (P-077) Ministrstva za obrambo RS, Vojkova 55 v Ljubljani na odprtje razstave likovnih del, ki so nastala v 22. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas pod geslom »Pogum vse ljudstvo v deželi, govori Gospod« (Ag 2,4).

Program bo povezovala gospa Cvetka Šeško, projekt Umetniki za karitas in avtorje bosta prestavili spremljevalki kolonije in razstav Jožica Ličen in Anamarija Stibilj Šajn. Spremljajoči kulturni program bosta obogatila sopranistka Pia Brodnik in kitarist iz Orkestra Slovenske vojske Gašper Kržmanc. Razstavo bo odprla ministrica za obrambo RS gospa Andreja Katič.

Od leta 1995 dalje vsako leto poteka na Sinjem vrhu nad Ajdovščino mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas. V letu 2016 so se kolonije udeležili: Zdravko Dolinšek, Andrej Kosič, Jurij Kravcov, Petar Lazarevič, Miloš Marc, Jasna Merku, Alina Asberga Nabergoj, Patricija Simonič in Suzana Švent. Pridružili so se jim še strokovni sodelavci in pomočniki Jože Bartolj, Lucijan Bratuš, Milena Gregorčič, Silva Karim, Azad Karim, Mira Ličen Krmpotić, Bogdan Soban, Tone Seifert in Janez Štros. Ob dnevu odprtih vrat je svoje delo darovalo še 76 drugih likovnih ustvarjalcev.

Kolonija je prvi del celotnega projekta, ki se nadaljuje s potovanjem razstav. V letu 2016/2017 so bile razstave: Sinji vrh, Pretorska palača v Kopru, dvorec Zemono pri Vipavi, Klic dobrote v Celju, Ars v Gorici, galerija Družina v Ljubljani, Lokarjeva galerija v Ajdovščini, Peterlinova dvorana v Trstu, Cerkev Santa Marija dell'Anima v Rimu, Baragov zavod v Novem mestu, Pokrajinska knjižnica v Murski Soboti, Frančiškova dvorana na Sveti Gori nad Novo Gorico, Grošljeva galerija na Prevaljah, Dom sv. Lenarta v Lenartu in Narodni dom Maribor. Različna razstavišča, različni obiskovalci, vedno pa je skupno lepo in dobro.

Razstava Umetniki za karitas ima na Ministrstvu za obrambo v prazničnem času že tradicijo in bo tokrat desetič. Razstava je bila prvič na MORS-u postavljena, na pobudo vojaškega kaplana Milana Preglja, in je rezultat dobrega sodelovanje, saj vsakokrat iščemo skupne točke na področju različnih oblik pomoči ljudem.

Izkupiček posvojenih likovnih del je namenjen družinam v stiski. Škofijska karitas Koper pomaga preko 2000 družinam v stiski s hrano, najbolj ogroženim tudi s plačilom nujnih računov, otrokom s šolskimi potrebščinami. Letno se razdeli preko 400 ton hrane, vendar materialna pomoč je le del pomoči družinam in posameznikom, saj je pogovor, spremljanje, predvsem pa opogumljanje pri iskanju poti iz težav za prosilca pomoči način, ki vrača upanje.


Pripravila: Jožica Ličen, namestnica ravnatelja Škofijske karitas Koper in voditeljica projekta Umetniki za karitas, gsm 041 429 713, e-pošta: [email protected]