Mednarodno srečanje v Rimu ob 400-letnici Vincencijanske karizme

13.10.2017 Rim, Italija Izobraževanje , Redovništvo

Od 13. do 15. oktobra 2017 bo v Rimu potekalo mednarodno sečanje ob 400. obletnici Vincencijanske karizme.

V torek, 10. oktobra, bo ob 11. uri v tiskovnem središču Svetega sedeža novinarska konferenca s predstavitvijo mednarodnega srečanja. 400-letnica vincencijanske karizme poteka pod geslom: »Tujec sem bil in ste me sprejeli« (Mt 25,35).

V soboto, 14. oktobra, bodo imeli udeleženci program na trgu sv. Petra, kjer se jim bo pridružil tudi papež Frančišek. Ta dan bodo na voljo neposredni prenosi po TV ter preko spleta (streamnig):

  • v soboto 14. oktobra od 9.00 do 13.00 iz trga sv. Petra,
  • v soboto zvečer molitveno mladinsko srečanje v baziliki sv. Pavla ter
  • zaključna sv. maša v nedeljo, 15. oktobra, prav tako v baziliki sv. Pavla, ki bo predvajana nekaj ur pozneje.

Poslanica papeža Frančiška vincencijanski družini ob 400-letnici njihove karizme


Jubilejno leto spominja na dva dogodka, ki sta bila temeljna za poklicanost sv. Vincencija Pavelskega in sta se zgodila leta 1617. 25. januarja, na praznik spreobrnjenja apostola Pavla, je imel svetnik svojo prvo pridigo o poslanstvu v kraju Folleville v Franciji. Po tem, ko je nekaj dni pred njegovo smrtjo spovedal nekega kmeta, je doumel, v kakšni duhovni zapuščenosti živijo reveži na kmetijskih področjih. Nekaj mesecev kasneje, avgusta istega leta, pa se je kot župnik v kraju Châtillon, srečal z revščino in bedo. To je radikalno spremenilo njegovo življenje. Vincencij Pavelski je spoznal, da je bilo ljudi nujno izobraziti, jim pomagati zavedati se lastnega dostojanstva, ga dvigniti na raven, vredno človeškega bitja, ter jih poučiti o resnici glede Boga.

Ta dva dogodka sta odločilno zaznamovala začetek vincencijanske karizme, od katerega sedaj mineva 400 let. Karizme v službi najbolj ubogih, po zgledu sv. Vincencija Pavelskega, zavetnika katoliških dobrodelnih organizacij.

Danes Vincencijansko družino sestavlja 225 vej različnih skupnosti posvečenega življenja in združenj laikov, ki delujejo v več kot osemdesetih državah na petih celinah. Njihovo poslanstvo je izjemno raznoliko: od misijonov, zdravstvene pomoči, dela z brezdomci, begunci, zapuščenimi otroki, materami samohranilkami, do izobraževanja, formacije in razvojnih del. Od leta 2016 je vrhovni predstojnik lazaristov Slovenec Tomaž Mavrič CM.

Celoten spored srečanja

Več informacij je na spletni strani http://famvin400.info.