Mednarodna konferenca Duhovnost in zdravje

1.6.2012 Ljubljana Laik, Teološka fakulteta
Teološka fakulteta Teološka fakulteta

V predavalnici št. 1 na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani na Poljanski cesti 4 v Ljubljani bo v petek, 1. junija 2012, potekala mednarodna konferenca o duhovnosti in zdravju. Izvedli jo bodo v okviru rednega študijskega programa Duhovno izpopolnjevanje, ki slušateljem omogoča soočenje s konkretnimi duhovnimi potrebami sodobnega človeka in jih usposablja za različne oblike duhovne pomoči. Dogodek bo odprt tudi za širšo javnost.

Program se bo ob 11.00 začel s temo o duhovnosti v duhovni oskrbi, o čemer bo predaval psihiater, psihoanalitik in profesor duhovne oskrbe na Medicinski fakulteti Univerze v Münchnu ter antropologije na jezuitski Filozofski fakulteti redni profesor p. dr. Eckhard Frick DJ.

Na popoldanskem delu konference, ki se bo nadaljeval ob 16.30, bodo sodelovali tudi predavatelji s Teološke (TEOF) in Medicinske fakultete (MF) Univerze v Ljubljani. Predstavili bodo naslednje teme:

  • akad. dr. Jože Krašovec (TEOF): Svetopisemski pogled na zdravje
  • dr. Borut Škodlar (MF): Duhovnost in duševno zdravje
  • dr. Pavel Košorok (MF): Duhovna dimenzija odnosa med bolnikom in zdravnikom
  • dr. Ivan Platovnjak (TEOF): Vpliv bolezni na duhovnost
  • dr. Jože Štupnikar (TEOF): Krščanski pogled na bolezen in zdravje
  • podpredsednik Slovenske komisije za medicinsko etiko Tone Žakelj: Medicinska etika in duhovnost
  • bolniški duhovnik Miro Šribar: Pomen bolniškega duhovnika v bolnišnici

Podrobnejši program konference

Večina predavanj bo potekala v angleškem jeziku, povzetki pa bodo na voljo tudi v slovenskem jeziku.

Organizatorji konference poudarjajo, da v današnjem času obstaja mnoštvo pogledov na povezanost med duhovnostjo in zdravjem. Večkrat se tako postavljajo naslednja vprašanja: Kako sta pri posamezniku med seboj povezana duhovnost in zdravje? Ali duhovnost lahko človeku, ki je bolan, pomaga, da bo njegovo zdravljenje bolj učinkovito? Ali vsaka oblika duhovnosti enako vpliva na človekovo zdravljenje in mu pomaga bolj celovito in zdravo živeti? – Na ta in druga vprašanja bodo odgovarjali udeleženci na konferenci.


Besedilo je posredoval prof. dr. Ivan Platovnjak, ki je za dodatne informacije na voljo po e-pošti na naslovu: [email protected]. Dodatne informacije so na voljo tudi v dekanatu Teološke fakultete na Poljanski cesti 4 v Ljubljani, tel. 01/434–58–10, e-naslov: [email protected] ali na spletni strani.