Maša in spravna slovesnost v Kočevskem Rogu

3.6.2012 ob 11:00 Kočevski Rog Mučenec, Škofija Novo mesto, Sprava
Kočevski Rog - Kapela - pogled na celoto, delo p. Marka Ivana Rupnika Kočevski Rog - Kapela - pogled na celoto, delo p. Marka Ivana Rupnika

Pred kapelo Božjega usmiljenja ob grobišču pod Krenom v Kočevskem Rogu bo v nedeljo, 3. junija 2012, ob 11.00 triindvajseta obletna maša za žrtve revolucionarnega nasilja, ki jo organizirata župnija Kočevje in Nova slovenska zaveza. Somaševanje bo vodil apostolski nuncij msgr. dr. Juliusz Janusz. Sledil bo kulturni program, ki ga pripravlja Nova slovenska zaveza.

Grobišče Pod Krenom simbolno predstavlja številna druga grobišča po vsej Sloveniji. Prvo spravno slovesnost je 8. julija 1990, ob udeležbi več kot 30.000 vernikov, vodil tedanji ljubljanski nadškof metropolit dr. Alojzij Šuštar. Od ustanovitve novih škofij 7. aprila 2006 dalje grobišče leži na ozemlju novomeške škofije, pred tem pa je bilo na ozemlju ljubljanske nadškofije.

Namen srečanja je molitev za pokojne ter spravo in odpuščanje v slovenskem narodu. V Rog že več kot dve desetletji tradicionalno prihajajo svojci pobitih vojnih ujetnikov, ki so bili leta 1945 vrnjeni z avstrijske Koroške. Verujoči čutijo posebno skrb in dolžnost do svetega kraja, kjer počiva veliko število novodobnih mučencev. To je kraj spomina, kamor romajo in kjer molijo za spravo v našem narodu.

Kapelo v Kočevskem Rogu je maja 2005 umetniško opremil slovenski jezuit p. Marko Ivan Rupnik skupaj z ekipo umetnikov iz Centra Alleti v Rimu.[1]

Nagovor Boštjana Zadnikarja v Kočevskem Rogu 2012


Dodatne informacije dobite na sedežu novomeške škofije pri dr. Janezu Grilu, GSM: 041/634–667, e-naslov: [email protected], v župniji Kočevje pri župniku Antonu Gnidovcu, tel. 01/895–07–10, e-naslov: [email protected] ali na sedežu Nove slovenske zaveze na Beethovnovi ulici 5/II v Ljubljani, tel. 01/425–15–37, e-pošta: [email protected] oz. na spletni strani: www.zaveza.si.

 


[1] Na povezavi http://www.centroaletti.com/slo/opere/slovenia/32.htm je dostopna razlaga idejne zasnove in izvedbe mozaičnih upodobitev.