Martinje - Simpozij o Stopinjah

13.10.2021 ob 10:00 Martinje Izobraževanja, Kultura, Praznik, Škofija Murska Sobota
Martinje - Simpozij o Stopinjah Martinje - Simpozij o Stopinjah

V Srebrni ali Camplinovi hiši v Martinju je potekal simpozij, ki ga je Škofija Murska Sobota pripravila ob 50-letnici Stopinj. Urednik Stopinj Lojze Kozar je najprej predstavil razstavo, ki prikazuje začetke Stopinj, urednike, sodelavce in vsebino. Škof dr. Peter Štumpf je nato blagoslovil obnovljene prostore Srebrne hiše in razstavo, ki bo v naslednjih mesecih potovala po različnih krajih. Škof je pokazal na vrednost Stopinj in napovedal, da bo v nedeljo, 17. oktobra, pri sv. maši v Odrancih ob 50-letnici Stopinj temu zborniku podelil najvišje škofijsko priznanje – odličje sv. Metoda.

O Stopinjah je nato spregovorilo deset predavateljev: Lojze Kozar (Stopinje v prostoru in času), dr. Stanislav  Zver (Uredniki), Klavdija Dominko (Sodelavci), p. Benedikt Emberšič (Koledarski del in naslovnica), Robert Brest (Verski prispevki), Branko Kerman (Zgodovinski prispevki), Nino Gumilar (Leposlovje), dr. Franc Zorec (Iz naših župnij – Tvoje in moje stopinje), Zoran Car (Ekumenizem, knjige, mladi in drugo), Lojze Kozar (Odmevi Stopinj v tiskanih medijih), Nina Horvat (Stopinje v svetu). Vsi govorniki so poudarjali pomen Stopinj, ki so v petdesetih letih neizbrisno zaznamovale naš prostor in bogatile ljudi. Stopinje so zakladnica podatkov o naših narodnih in verskih koreninah, vir navdiha za rast v dobrem, za nenehno prizadevanje za svetost.
Predavatelji so na simpoziju podali le povzetek svojega predavanja, celotni prispevki pa bodo objavljeni v zborniku, ki bo priložen Stopinjam 2022.

Foto: Klavdija Dominko

Škofija Murska Sobota