Luč Miru iz Betlehema 2017

17.12.2017 Slovenija Akcija, Mladina

Plamen luči iz Betlehema bodo skavti na Dunaju prevzeli 16. decembra 2017, na lokalni ravni pa ga bodo skavtski predstavniki podeljevali že 17. decembra po lokalnih župnijah, ustanovah in skupnostih. V tednu med 18. in 22. 12. bodo plamen ponesli tudi predstavnikom države in drugim pomembnejšim ustanovam. Obiskali bodo predsednika RS Boruta Pahorja, predsednika vlade Mira Cerarja, Državni zbor, idr.

Kot vsako leto tudi letos Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov v sodelovanju z Bratovščino odraslih skavtinj in skavtov, Slovensko zamejsko skavtsko organizacijo in Zvezo tabornikov Slovenije organizira slovenski del akcije Luč Miru iz Betlehema.

Že 27 leto zapored bodo skavti iz Dunaja prinesli plamen, ki simbolizira mir in spravo ter spodbuja ljudi k razmišljanju o sočloveku v prazničnem času. Letos bodo plamen v Slovenijo prinesli pod geslom »Pustiva se VNETI!« Geslo je vabilo k dvojini – ni ukaz in ni prisila. Je kot odpiranje vrat – jaz sprejemam plamen in želim goreti, a bom neskončno srečnejši, če lahko to narediva skupaj.

Namen akcije je sicer širjenje sporočila miru, ima pa tudi humanitarno noto. Ob akciji se prodajajo sveče (plamen lahko dobite zastonj), ki jih lahko skupaj s plamenom, sporočilom in dobrim namenom ponesete med ljudi. Osnovna celica družbe je družina, zato je vsako leto izkupiček prodaje namenjen otrokom in družinam iz socialno ogroženih okoliščin. Za uporabnike omrežij A1, T-2, Telemach, Telekom in Izimobil je omogočeno tudi doniranje preko SMS sporočil. Darujete lahko 1 eur ali 5 eur s ključno besedo LMB1 ali LMB5 na 1919.

Letos bodo sredstva podarili trem organizacijam:
-       Misijonsko središče (projekt Albanija) – sredstva za gradnjo toplega doma družinam, ki trenutno nimajo strehe nad glavo ali pa so njihova bivališča v zelo slabem stanju.
-       Zavod Živim (program PreŽivim) – sredstva za pomoč socialno ogroženim družinam, ki se kljub težkemu položaju odločijo sprejeti otroka.
-       Drugi Dom – sredstva za dom za otroke s posebnimi potrebami, ko odrastejo in izgubijo starše.

Več o sami akciji, zemljevid z lokalnimi sprejemi in objavami za javnost najdete na spletni strani lmb.skavt.net.