Luč, ki razsvetljuje: jaslice v gotski katedrali iz voska, samostansko delo

23.6.2014 ob 19:00 Stična Razstava, Božič, Kultura

 

V Muzeju krščanstva na Slovenskem v Stični bodo v ponedeljek, 23. junija 2014, ob 19. uri odprli občasno razstavo Luč, ki razsvetljuje: jaslice v gotski katedrali iz voska, samostansko delo. Razstavo bo slovesno odprl p. dr. Leopold Grčar OFM, ki bo imel tudi predavanje na temo naslova razstave.  Razstava bo na ogled do 31. 8. 2014.

 

Na razstavi bodo na ogled jaslice, postavljene v voščeno gotsko katedralo. Njihov avtor je stiški menih br. Bernard Rajbar. Jaslice, v zanimivi gotski arhitekturi, so unikatne, nastajajo pa za stiškimi samostanskimi zidovi že od leta 2008 dalje. Med božičem in svečnico so to jaslice v samostanski obednici.

Ideja za izdelavo voščenih jaslic, v voščeni gotski arhitekturi, se je br. Bernardu porodila ob koncu leta 2007 in od takrat dalje postopoma »gradi« katedralo, ki je danes dolga 242 cm, široka 153 cm in visoka 160 cm. Zvonik je visok 251 cm in tehta 292 kg čebeljega voska. Zunanjost katedrale deluje mogočno, marsikaj pa lahko občudujemo tudi v njeni notranjosti. Ko pogledamo skozi glavni vhod, vidimo glavni oltar s sveto Družino, korne klopi, zbor angelov in osem nagrobnikov. Z nagrobniki želi avtor ohranjati spomin na njegove pokojne sobrate, ki so svoje zemeljske jaslice že začeli v večnosti. Zanimivi pogledi se nam odpirajo tudi skozi stranska vrata. Mogočnost katedrale in češčenja Božjega Deteta dopolnjujeta glasba in v zvoniku pravi mali zvonovi. Dogajanje v cerkvi spremlja truma angelov, ki so svoja mesta zavzeli po stebričih, na prekladah itd.

Veščine ulivanja voska se je avtor učil med letoma  2005 in 2007  v cistercijanski opatiji Mehrerau ob Bodenskem jezeru v Avstriji. Katedralo »gradi« iz glave in trenutnega razpoloženja, po opravljenih samostanskih dolžnostih. Vosek dobiva od samostanskega čebelarja in čebelarja s Poljan nad Stično. Na razstavi bo na ogled tudi nekaj unikatnih sveč, ki so bile ulite ob zgodovinskih jubilejih.



 

Muzej krščanstva na Slovenskem, Stična 17, 1295 Ivančna Gorica, Slovenija, www.mks-sticna.si. Kontaktna oseba: mag. Nataša Polajnar Frelih, Muzej krščanstva na Slovenskem, tel. 01 78 77 863.