Latinska sveta maša v čast sv. Hieronimu

30.9.2022 ob 16:00 Ljubljana Svetnik, Sveto pismo

V petek, 30. septembra 2022, ob 16.00 bo v emonski krstilnici (Zgodnjekrščansko arheološko najdišče, Erjavčeva 15) v Ljubljani latinska sveta maša v čast sv. Hieronimu.

Vabita: Inštitut za patristične študije Victorinianum (Teološka fakulteta UL) in Mestni muzej Ljubljana (MGML).

Evzebij Sofronij Hieronim (roj. ok. 345), eden od štirih velikih zahodnih cerkvenih očetov, najbolj znan po prevodu Svetega pisma v latinščino, je bil z zgodnjekrščansko skupnostjo v rimski Emoni tesno povezan. Ohranili sta se dve pismi, ki ju je pisal v Emono v letih 376/377: eno skupini emonskih devic, Ad virgines Haemonenses, drugo menihu Antoniju, Ad Antonium monachum. Pismi sta očitno del dlje trajajoče korespondence z živahno skupnostjo prvih kristjanov v tedanji Ljubljani. Na podlagi obeh lahko domnevamo, da je v Emoni ali njeni bližini deloval moški samostan. Glede obstoja ženskega samostana dokaz ni enoznačen, saj izraz virgines Haemonenses ne pomeni nujno redovnic, ampak skupino zaobljubljeno vzdržnih žena.

Prvo poročilo, da je bila antična Ljubljana, Emona, tudi škofijski sedež, je iz leta 381, torej le nekaj let po obeh ohranjenih Hieronimovih pismih.

Hieronim je umrl 30. septembra, najverjetneje leta 420, in na ta dan je njegov god v cerkvenem koledarju.