Križev pot za brezdomce

20.3.2018 Ljubljana Duhovni program, Dobrodelnost, Post

V torek, 20. marca 2018, je v Dnevnem centru v Ljubljani potekal križev pot za brezdomce, ki so ga organizirali prostovoljci Vincencijeve zveze dobrote.

Že nekaj let zapored v postnem času v Dnevnem centru za brezdomce v Ljubljani pripravljamo Dan brezdomcev s križevim potom.

Na dogodek smo se v dnevnem centru pripravljali že nekaj tednov prej. Skupaj z brezdomci smo iz gline izdelovali postaje križevega pota, ki smo jih tudi obesili na steno. Da bi bila molitev križevega pota vsem čim bolj blizu, je vsako postajo spremljala zgodba brezdomca iz njegovega življenja. Nastalo je veliko globokih razmišljanj, polnih trpljenja, preizkušenj in padcev, a tudi upanja in hvaležnosti.

Na dan dogodka je bilo v dnevnem centru cel dan zelo živahno. Skupaj z brezdomci smo že dopoldan kuhali kosilo, pekli zavitek in pripravljali večerjo. Ob 17ih smo se prostovoljci in brezdomci skupaj zbrali v krogu. Brezdomci so nam predstavili, kaj jim je v dnevnem centru všeč in kaj jih moti, zbrali pa smo tudi predloge, kaj bi spremenili, da bi bilo v dnevnem centru v prihodnje še lepše. Sledil je križev pot z zgodbami brezdomcev. Nekateri brezdomci so sami prebrali svoje zgodbe. Dan smo zaključili z večerjo in druženjem ob kitari in harmoniki.

Preživeli smo res lep dan. Naj zaključimo z mislijo, ki nam jo je predsednik društva, Peter Žakelj, tekom dogodka položil na srce: »Vztrajajmo v trudu za boljše življenje, čeprav je težko!« Ali kot se glasi naše letošnje geslo: Vztrajno skupaj se borimo, da v veselju zaživimo!

Mateja Petan