Koncert za mir: Simfonija žalostnih pesmi

6.11.2022 ob 19:00 Ljubljana Dobrodelnost, Kultura, Mir

Simfonični orkester Cantabile skupaj z ukrajinskimi glasbeniki pripravlja koncert za mir, ki bo v nedeljo, 6. novembra 2022, ob 19.00 v cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani.

Osrednje redko izvajano glasbeno delo, ki bo na koncertu izvedeno v celoti, je Simfonija št. 3 Op. 36, imenovana tudi Simfonija žalostnih pesmi poljskega skladatelja Henryka Mikołaja Góreckega.

Koncert ima globoko simbolno sporočilo in ni komercialne narave. Zbrane prostovoljne prispevke bodo namenili mladim glasbenikom, ki so pred strahotami vojne v Ukrajini prebežali v Slovenijo. Koncert organizirajo v sodelovanju s fundacijo Music for the Future

Častni pokrovitelj koncerta je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Poljski skladatelj je napisal simfonijo kot odziv na strahote druge svetovne vojne in njeno ost usmeril v sporočilo miru. Posebej pretresljivo je besedilo v druge stavku simfonije z besedami, ki jih je kot molitev na steni celice št. 3 v gestapovskem zaporu v Zakopanah napisala 18-letna Helena Wanda Blazusiakówna, 26. septembra 1944. V tretjem stavku pa je skladatelj uporabil šlezijsko ljudsko pesem o materi in sinu, ki se v zadnjem verzu sprašuje »zakaj ste ubili ljubljenega sina mojega?«

Koncertu bo dirigiral dirigent Marjan Grdadolnik, za umetniško besedo bo skrbel Tone Kuntner, solistični part bo v simfoniji pela sopranistka Mojca Bitenc.