Katoliška cerkev pozdravlja odločitev vlade, da poskrbi za socialni in ekonomski položaj vseh verskih uslužbencev v času epidemije

Slovenska škofovska konferenca (SŠK) pozdravlja odločitev poslancev Državnega zbora in vladne koalicije, da v torek, 29. decembra 2020, potrdi Zakon o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7) in s tem podpre socialni položaj verskih uslužbencev v času epidemije.

Dodelitev temeljnega dohodka in kritje socialnih prispevkov za verske uslužbence v PKP7 so prihodek verskih uslužbencev kot državljanov Slovenije in ne posamezne cerkve ali druge verske skupnosti. Verski uslužbenci, enako kot vsi državljani Slovenije, plačujejo dohodnino in ostale davke, ko opravljajo dejavnost na področju človekove pravice do duhovne oskrbe, karitativnosti in ohranjanja sakralne kulturne dediščine Slovenije. Ta dejavnost verskih uslužbencev se ne opravlja na trgu in je splošno koristna, zato je pravično, da država poskrbi za njihovo socialno varnost. Na enak način za socialno varnost svojih verskih uslužbencev skrbijo tudi naslednje države EU: Avstrija, Nemčija, Francija (Alzacija in Lorena), Italija, Danska, Češka in Hrvaška. Takšna ureditev je v celoti skladna s slovenskim ustavnim redom. Ustavno sodišče RS se je namreč leta 2010 izreklo, da namenitev finančne pomoči registriranim cerkvam in drugim verskim skupnostim za plačilo prispevkov zavarovanca za socialno varnost njihovih uslužbencev predstavlja dovoljeno dejavnost države na področju človekove pravice do svobode veroizpovedi (U-I-92/07-23 z dne 15. 4. 2010, 206). Zato na SŠK še vedno pričakujemo, da država po 30 letih sistemsko in trajno uredi socialno varnost verskih uslužbencev vseh registriranih cerkva in verskih skupnosti ter se jih izenači s samostojnimi kulturnimi delavci. 

 

Dr. Tadej Jakopič
Tiskovni predstavnik SŠK