Kateheze v pripravo na 9. svetovno srečanje družin v Dublinu pod geslom Evangelij družine: veselje za svet

Slika je simbolična - Foto: Družina Slika je simbolična - Foto: Družina

V pripravah na 9. svetovno srečanje družin, ki se bo odvijalo v Dublinu od 21. do 26. avgusta 2018, ponujamo katehetsko pot v luči daru, ki ga je svetu podaril papež Frančišek v obliki Posinodalne apostolske spodbude Radost ljubezni.

Ta pot, ki je sestavljena iz sedmih katehez, spremlja klasična zgodba iz evangelija po Luku (2,41-52), ki pripoveduje, kako se je dvanajstletni Jezus izgubil in kako sta ga nato Marija in Jožef našla v templju. S prepletanjem besedila Radosti ljubezni in edinstvene zgodbe svete nazareške družine želimo pokazati brezčasnost oznanjevanja evangelija družine in njegov preroški značaj.

Najprej se bomo ozrli na življenje današnjih družin (1. kateheza) in osvetlili izredno oprijemljivost in pomembnost Božje besede, ki lahko vedno osvetljuje vsakodnevne vidike domačega družinskega življenja (2. kateheza), da bi se lahko ujemalo z velikimi Božjimi sanjami za vsako družino (3. kateheza), tudi tam, kjer jo človeška slabotnost in šibkost razdirata (4. kateheza). Zaradi vsega tega je družina pravi tvorec nove kulture v svetu, takšne, ki je po naravi kultura življenja (5. kateheza), upanja (6. kateheza) in veselja (7. kateheza).

Vsako katehezo uvaja molitev, ki je vzeta iz nauka papežev ali iz izročila cerkvenih očetov, zaključuje pa nekaj vprašanj za uporabo v družinskem krogu in v krogu domače cerkve, ki se nato odpre krščanskemu občestvu. Predlagana vprašanja niso namenjena le razmisleku, ampak predvsem spodbujanju družin in cerkvenim občestvom k dejanjem in k resnim pastoralnim odločitvam v luči smernic papeža Frančiška. Ob tem se iz srca zahvaljujemo Irski organizaciji za poslana vprašanja, ki so jih škofije na Irskem že pred časom vključile v katehetski program Govorimo o družini. Vključili smo tudi izbor slik in pesmi, ki se ujemajo z besedilom spodbude Radost ljubezni in njene besede še polepšajo. Te kateheze polagamo v roke družinam, župnijam, lokalnim cerkvam, škofom, duhovnikom, diakonom, posvečenim vernikom, laikom, družinskim združenjem in gibanjem, da bi lahko bil 'evangelij družine - veselje za svet' kot vsem nam sporoča téma tega svetovnega dneva družin. Priprave smo zaupali v varstvo svete nazareške družine.

 

Kardinal Kevin Farrell
Prefekt Dikasterija za laike, družino in življenje

Vatikan, 4. december 2017


Iz evangelija po Luku (2,41-52)

Njegovi starši so vsako leto ob prazniku pashe hodili v Jeruzalem. Ko je bil star dvanajst let, so šli na pot po praznični navadi. In ko so se po končanih prazničnih dneh vračali, je deček Jezus ostal v Jeruzalemu, ne da bi njegovi starši to opazili. Mislili so, da je pri popotni druščini, in so prehodili pot enega dne. Nato so ga začeli iskati med sorodniki in znanci. Ker ga niso našli, so se vrnili v Jeruzalem in ga iskali. Po treh dneh so ga našli v templju. Tam je sedèl med učitelji, jih poslušal in vpraševal. In vsi, ki so ga slišali, so bili iz sebe nad njegovo razumnostjo in njegovimi odgovori. Ko sta ga zagledala, sta bila presenečena in njegova mati mu je rekla: »Otrok, zakaj si nama tako storil? Tvoj oče in jaz sva te s tesnobo iskala.« Dejal jima je: »Kako da sta me iskala? Mar nista vedela, da moram biti v tem, kar je mojega Očeta?« Vendar nista razumela besed, ki jima jih je rekel. Nato se je vrnil z njima in prišel v Nazaret ter jima je bil pokoren. In njegova mati je vse, kar se je zgodilo, shranila v svojem srcu. Jezus pa je napredoval v modrosti, rasti in milosti pri Bogu in pri ljudeh.

PRVA KATEHEZA
»Otrok, zakaj si nama tako storil? Tvoj oče in jaz sva te s tesnobo iskala?«
Današnje družine

DRUGA KATEHEZA
»Njegovi starši so vsako leto ob prazniku pashe hodili v Jeruzalem.«
Družine v luči Božje Besede

TRETJA KATEHEZA
»Mar nista vedela, da moram biti v tem, kar je mojega Očeta?«
Velike Božje sanje

ČETRTA KATEHEZA
»In vsi, ki so ga slišali, so bili iz sebe nad njegovo razumnostjo in njegovimi odgovori.«
Velike sanje za vsakogar

PETA KATEHEZA
»Jezus pa je napredoval v modrosti, rasti in milosti pri Bogu in pri ljudeh.«
Kultura življenja

ŠESTA KATEHEZA
»Njegova mati je vse, kar se je zgodilo, shranila v svojem srcu.«
Kultura upanja

SEDMA KATEHEZA
»Ko sta ga zagledala, sta bila presenečena.«
Kultura veselja