Karitas je doslej gospodinjstvom, prizadetim v poplavah, razdelila 6 milijonov evrov zbranih darov ter 5,5 milijonov evrov državnih sredstev

16.11.2023 Ljubljana Neurja 2023, Solidarnost
Foto: karitas.si Foto: karitas.si

Karitas je doslej razdelila 6 milijonov evrov zbranih darov za gospodinjstva, prizadeta ob poplavah in drugih nesrečah, ki so jih povzročile obilne padavine v avgustu 2023. Škofijske karitas so na osnovi prejetih prošenj 4.064 gospodinjstev pomagale v obliki nakazil na transakcijske račune prizadetih gospodinjstev, vrednostnih bonov, kupljene hrane, kupljenih gospodinjskih pripomočkov … Skupna vrednost neposredne finančne pomoči Karitas je znašala 5 mio €. Med prizadeta gospodinjstva smo razdelili kupljeno hrano, vrednostne bone, gospodinjske aparate, razvlažilce ter jim nudili psihosocialno pomoč v višini 0,5 mio €. Dodatno pa smo razdeli tudi poklonjeno hrano s strani podjetji in posameznikov v trgovskih centrih v višini 0,5 mio €. Preostanek pa predstavljajo posredni stroški, ki so manjši od 1 %. Večino gospodinjstev so voditelji župnijskih Karitas in prostovoljci predhodno tudi obiskali oziroma jim pomagali pri čiščenju ali pri urejanju osnovnih pogojev za bivanje. Humanitarna finančna pomoč Karitas je bila namenjena za najnujnejše pripomočke in osnovne potrebščine za življenje, ki so jih gospodinjstva izgubila ob poplavah ter za pripomočke, ki so jih gospodinjstva potrebovala za čiščenje in preprečevanje nadaljnje škode. Celotna finančna pomoč je bila v celoti realizirana iz darov posameznikov in podjetij, zbranih na Karitas.

Na Karitas so poleg zbranih darov posameznikov in podjetij v mesecu septembru razdelili tudi 5,5 milijonov evrov javnih sredstev po sklepu vlade za prizadete v poplavah in neurjih. Tako je skupna pomoč poplavljenim gospodinjstvom znašala 11,5 milijonov evrov.

»Pri ljudeh, ki so bili poplavljeni opažamo negotovost, saj ne vedo, kako naprej ter ogroženost, saj je bilo tem ljudem poleg materialnega odvzeta varnost doma. Naloga Karitas je, da smo ljudem blizu in jim pustijo, da svojo zgodbo povedno. Pri tem pa jim z obiski dajemo zavest, da jih tudi v prihodnjih mesecih ne bomo pozabili in da pomoč ni končana.« Matej Pirnat, Škofijska karitas Celje.

»Za prizadete ljudi smo prisotni na telefonu, s svetovanje … saj po teh mesecih za ljudmi prihajajo travme, ki so jih doživeli ob poplavah. V prihodnje pa bomo pomagali prizadetim gospodinjstvom v večji meri s predplačili računov in predračunov za obnovo, opremo.« Alenka Petek, Škofijska karitas Ljubljana.

 
Sredstva za pomoč lahko še naprej darujete na:
Slovensko karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Koda namena: CHAR
Namen: POMOČ POPLAVE
Sklic: SI00 624
 
Prispevate lahko tudi s poslanim SMS sporočilom KARITAS5 na 1919 in prispevate 5 EUR ali KARITAS10 na 1919 in prispevate 10 EUR.