Jesensko srečanje animatorjev Oratorija 2014

6.9.2014 Ljubljana in Ptuj Mladina

 

V soboto, 6. septembra, je v Ljubljani in na Ptuju potekalo tradicionalno Jesensko srečanje animatorjev Oratorija.

100 oratorijskih animatorjev se je zbralo na Rakovniku v Ljubljani. V zahvalo za uspešno zaključene oratorije so obhajali sveto mašo, ki jo je daroval škof Anton Jamnik, po njej pa so na tržnici lahko predstavili svoje zastave, izdelke ustvarjalnih delavnic in svoje druge značilnosti. Najlepša oratorijska zastava je bila tudi nagrajena.

»Na tvojo besedo bom vrgel mreže ...« je odmevalo tudi po križnem hodniku minoritskega samostana na Ptuju. 80 animatorjev se je zbralo, da bi se skupaj zahvalili za celotno počitniško dogajanje na oratoriju, ki je bilo letos po pripovedovanju otrok polno otroškega smeha, animatorske gorečnosti in seveda, svetega Petra. In JSAO ne bi bil srečanje animatorjev, če ne bi vseboval prav vseh sestavin oratorija v malem, nasmejano »norih« animatorjev in obilico dogajanja, kjer so najprej  preizkušali naše znanje o Svetem pismu in nato še iz navadnega kosa papirja izoblikovali prav najlepšo ribo, kar jih je videl naš planet. Pri veliki igri so bile v ospredju njihove glave, ki so morale kaj najhitreje najti odgovore na najrazličnejša vprašanja,  pa tudi kakšen izziv (npr. menjava nogavic) ni smel manjkati. Da pa je bilo »vse na pravem mestu«, so srečanje zaključili s sveto mašo.

Še intenzivnejšo in bogatejšo oratorijsko doživetje ta konec tedna izkuša 25 mladih udeležencev t. i. Animakampa v Veržeju. Tam je program zastavljen kot dvodnevni kamp, pri čemer so se animatorji danes udeležili jesenskega srečanja na Ptuju, noč pa bodo preživeli v Kampu TRIO v Veržeju. 

Samo Pučnik, T. M.


 

Projekt Oratorija je eden največjih mladinskih prostovoljskih projektov, v katerega je bilo letos poleti vključenih okrog 15.000 osnovnošolskih otrok ter več kot 4.000 mladih prostovoljcev iz 250 krajev po Sloveniji.