Jesensko plenarno zasedanje COMECE v Bruslju

12.11.2014 Bruselj, Belgija Evropa, Srečanje

V Bruslju poteka od srede, 12. do četrtka, 13. novembra 2014, zasedanje COMECE - Komisije evropskih škofovskih konferenc, na katerem so se zbrali predstavniki vseh škofovskih konferenc držav članic Evropske unije. Osrednji namen omenjene komisije je spremljanje delovanja evropskih institucij ter promoviranje družbenega nauka Cerkve na področjih miru, dostojanstva človeške osebe, družine, odgovorne ekonomije in gospodarstva.

Včeraj so udeleženci plenarnega zasedanja obiskali mesto Verdun, kjer so se z molitvijo in prižigom sveč na pokopališču več kot 130.000 žrtev spomnili 100. obletnice začetka prve svetovne vojne. V tamkajšnji katedrali so imeli večernice za vse žrtve in molili za mir na svetu. Ob tem so poudarili, da se takšno nasilje nikoli več ne sme ponoviti ter izpostavili pozitiven razvoj evropskih institucij za mirno reševanje sporov v Evropi.

Osrednja tema letošnjega plenarnega zasedanja COMECE je načrtovani Transatlantski trgovinski in investicijski sporazum med Evropsko unijo in ZDA, ki v evropski javnosti že nekaj časa vzbuja velike pomisleke in zahteve po večji transparentnosti.

Predstavniki evropskih institucij so skupaj s predstavniki COMECE udeležencem predstavili različne razsežnosti sporazuma, ki ga EU in ZDA želita skleniti z namenom okrepitve trgovinskega in gospodarskega sodelovanja. Posebej so obravnavali vpliv omenjenega sporazuma na področje gospodarstva, zaposlovanja, varovanja narave in avtonomije držav članic pri sprejemanju lastne zakonodaje.

Pozornost so namenili tudi bolj občutljivim temam, ki še posebej vzbujajo mešane občutke kot so npr. vpliv morebitnega sporazuma na trženje gensko spremenjenih organizmov in izdelkov, varovanje in izmenjava podatkov, vprašanje migracij in vpliv sporazuma na socialno politiko EU in držav članic ter kdo bo imel neposredno korist od Transatlantskega trgovinskega in investicijskega sporazuma med Evropsko unijo in ZDA. Poleg omenjenih tem bodo udeleženci jesenskega zasedanja COMECE obravnavali tudi aktualne teme na področju evropske politike, vključno z migracijami in pravico do azila, integracije Romov v EU, zaščito nedelje kot prostega dne in problem demografske krize v EU.

 

p. Tadej Strehovec
generalni tajnik SŠK