Izjava za javnost ob sklepu 120. redne seje Slovenske škofovske konference

5.10.2020 Laško COVID19, Cerkev v Sloveniji, SŠK

V ponedeljek, 5. oktobra 2020, je v Laškem potekala 120. redna seja Slovenske škofovske konference (SŠK), ki jo je gostil škofijski upravitelj Škofije Celje Rok Metličar.

Škofje so na seji obravnavali encikliko papeža Frančiška z naslovom Vsi bratje, v kateri papež poudarja, da sta bratstvo in družbeno prijateljstvo načina za graditev boljšega sveta, ki bo bolj pravičen in miren. Za ti dve vrednoti pa si moramo prizadevati vsi ljudje in vse institucije. 

Škofje so na seji potrdili priporočila za cerkvene pevce in glasbenike za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom ter navodila za duhovnike, redovnice in redovnike v primeru, da zbolijo s koronavirusom oz. imajo predpisano karanteno. Oba dokumenta dopolnjujeta obstoječa Navodila slovenskih škofov, ki so v veljavi od 21. julija 2020 ter Priporočila Slovenske škofovske konference za izvajanje verouka. Škofje so povabili vse katoličane, da delujejo preventivno, poskrbijo za lastno zdravje ter za zdravje bližnjih in tako skupaj omejimo širjenje epidemije COVID-19.

Na seji so škofje sprejeli tudi prenovljeno besedilo Smernic za zaščito otrok, mladoletnih in ranljivih odraslih oseb v Katoliški cerkvi v Sloveniji ter navodilo za župnike in odgovorne osebe v Cerkvi glede obdelave fotografij in varovanja osebnih podatkov. Na seji so pregledali delovanje delovnih teles organigrama SŠK. Seja SŠK je potekala ob upoštevanju priporočil in navodil za preprečevanje okužbe s koronavirusom. Naslednja seja SŠK bo 23. in 24. novembra 2020 v Ljubljani.

 

Dr. Tadej Jakopič
Tiskovni predstavnik SŠK