Izjava ob plebiscitu

 

Glede na to, da je politično vodstvo Republike Slovenije skupaj z vsemi političnimi strankami že sklenilo izvesti med državljani naše republike plebiscit, na katerem naj bi naši državljani izrazili svojo voljo glede samostojnosti naše republike, želi Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci najprej podpreti to zamisel, ker jo ima za povsem skladno z načeli demokracije in moralnim načelom o pravici do samoodločbe narodov.

Pri tem želi komisija poudariti, da gre za eno naj pomembnejših in najodločilnejših dejanj iz zgodovine našega naroda. Malo katero dejanje iz preteklostjo se lahko primerja z njim. Imeli bomo edinstveno priložnost, da vsemu svetu povemo našo zahtevo in našo pravico do samostojnosti. Ko so naši predniki stoletja ohranjali naš jezik in kulturo, so nas pripravljali tudi za ta trenutek. Od izida plebiscita bo v veliki meri odvisna vsa naša bližnja, mogoče pa tudi daljna prihodnost.

Dejanje plebiscita zahteva torej skrajno odgovornost. Komisija ne misli spodbujati nobene neodgovornosti in zaletavosti. Toda prav tako odklanja kakršnokoli širjenje strahu in neodločnosti. Zastraševati so nas že začeli nekateri predstavniki zveznih ustanov, kot sta policija in armada. To ni prvič. Huje je, da se tudi v nekaterih naših sredstvih javnega obveščanja že pojavljajo glasovi, ki sejejo dvom, omahljivosti in zagovarjajo tako pretirano previdnost, ki nima nič skupnega s pravo razsodnostjo in z zrelim pogumom, temveč so povezani s preračunljivostjo in dobičkarstvom. To lahko izhaja iz tistega praktičnega materializma, ki se je pripravljen odpovedati osebnemu dostojanstvu in časti za večje gmotno udobje, ki je v tem primeru povrh še zelo negotovo. Tako početje ima komisija za skrajno škodljivo, nemoralno in de moralizatorsko. Tudi če bi na plebiscitu izglasovana samostojnost za določen čas zahtevala kakšno gmotno žrtev, ne sme biti nobenega dvoma, da moramo pred snovne koristi postaviti življenje v časti in dostojanstvu, žrtve pa moramo prenašati solidarno. Zato se na plebiscitu ne bomo izrekli samo za samostojnost ali proti njej, temveč si bomo s tem dejanjem pisali tudi spričevalo o narodni zavesti in pogumu.

 

Ljubljana, 27. november 1990

 

Prof. dr. Anton Stres

predsednik komisije Pravičnost in mir